Cesnak
Cesnak je od nepamäti vnímaný ako ikona zdravia, je jednou z najstarších potravín využívaných ľudstvom pre jeho liečivé účinky (už v staroveku bol cesnak povinnou súčasťou jedálnička vojakov aj otrokov, aby si udržali zdravie, silu a vitalitu).
V modernej medicíne bola nepopierateľná sila pozitívnych účinkov surového cesnaku na ľudský organizmus potvrdená množstvom štúdií. Za zdravotný prínos cesnaku pri prevencii rôznych chorôb je zodpovedná hlavne látka alicín, ktorú cesnak vylučuje ako zlúčeninu - ak sa nakrája či nastrúha (strúčiky cesnaku totiž obsahujú aminokyselinu aliín a enzým aliináza, ktoré sa nachádzajú v rozdielnych častiach, ale práve pri krájaní či podobnej manipulácii so strúčikom cesnaku spolu reagujú, čím vzniká alicín – najdôležitejšia liečivá zlúčenina v cesnaku s množstvom priaznivých účinkov).
loading...
V súvislosti s otázkou, ako dopriať ľudskému organizmu pomocou cesnaku najviac prospešné látky treba podotknúť, že záleží na forme a spôsobe ako cesnak konzumujeme. Platí hlavne pravidlo, že najviac prospešných látok vyťažíme z čerstvého cesnaku.
Najobľúbenejšia forma konzumácie cesnaku je varená. Počas varenia je často cesnak pridávaný do rôznych jedál, pre jeho obľúbenú chuť a vôňu a ako dochucovadlo. Žiaľ touto prípravou je práve alicín v cesnaku znehodnotený.
Svoju úlohu zohráva aj to, ako je cesnak čerstvý (je dobré vedieť rozoznať mladý cesnak od starého). Mladý cesnak, ktorý je silnejší a má viac výživných látok spoznáme podľa v strede zeleného pruhu.
Dôležité môže byť aj to, kde a ako bol cesnak vypestovaný. V lokálnom cesnaku je až sedem krát viac výživných látok ako v dovážanom. Dovážaný cesnak stráca na svojej výživovej hodnote hlavne vplyvom viacerých chemických zásahov. Keďže cesnak pri dovoze musí vydržať extrémne podmienky, je chladený a splyňovaný, často ošetrovaný inhibítormi rastu (aby mohol byť vystavený v priebehu skladovania aj nízkym teplotám) a nezriedka aj bielený (nastrieka sa chemickými látkami, aby sa zastavilo jeho klíčenie). Okrem výživovej hodnoty stráca tak cesnak z dovozu aj na svojej ostrosti (jeho chuť aj aróma sú menej výrazné). Z výživového hľadiska je preto asi najlepším variantom uprednostniť lokálny cesnak z biologického poľnohospodárstva.
Pri konzumácii cesnaku za účelom docielenia prevencie či liečby treba zohľadniť aj jeho vhodné množstvo. Podľa odborníkov primeraná sila cesnaku sa prejavuje pri konzumácii dvoch až troch stredne veľkých strúčikov cesnaku denne. Pozor však aj na vyšší príjem odporučanej dennej dávky, nakoľko môže mať pre telo nepriaznivé účinky, ako bolesti svalov a šliach, migréna, pocit slabosti či dermatitída. Pri konzumácii cesnaku by mali byť hlavne obozretné osoby s citlivejším trávením a vredovým ochorením, ako aj tehotné ženy. Taktiež je dobré zohľadniť aj mikroflóru ľudského tela (nakoľko cesnak je silným prírodným antibiotikom a pri zvýšenom dennom príjme môže súčasne zabíjať aj telu prospešné baktérie) a počas liečby cesnakom dopriať telu vo zvýšenej miere probiotiká.
Ľudia, ktorí čerstvý cesnak pre jeho výraznú chuť a arómu neobľubujú, dávajú prednosť alternatíve prijímania cesnaku ako liečiva z lekárne (či už vo forme tabletky alebo oleja). Treba však podotknúť, že účinky akýchkoľvek kapsúl (aj keď táto forma prijatia cesnaku je možno pre viacerých jednoduchšia či príjemnejšia) sú omnoho menšie ako účinky čerstvého strúčika cesnaku.
Cesnak je skutočným zázrakom prírodnej medicíny. Jeho ohromné množstvo priaznivých účinkov (antibakteriálne a antivírusové, antioxidačné a antiparazitárne, protizrážanlivé a antitrombotické či antihypertenzívne) ho pasujú za vyhľadávaného bojovníka proti mnohým problémom a ochoreniam.
Okrem nachladnutia je nápomocný v boji proti vysokému cholesterolu a krvným zrazeninám, pretože znižuje hladinu zlého cholesterolu a chráni pred krvnými zrazeninami. Po štyroch týždňoch liečby dokáže znižovať krvný tlak až o dva až sedem percent. Môže byť taktiež užitočným pomocníkom pri chudnutí.
Bojuje proti voľným radikálom a spomaľuje starnutie. Obsahuje viac antioxidačných látok ako vitamín C a E.
V mnohých laboratórnych výskumoch boli preukázané protirakovinové účinky cesnaku a to najmä v súvislosti so zníženým rizikom vzniku rakoviny hrubého čreva a žalúdka.
Už odpradávna bol cesnak (pre lepšie prekrvenie pohlavných orgánov) aj uznávaným afrodiziakom.
Nakoľko surový strúčik cesnaku v sebe ukrýva veľkú silu pre boj s mnohými chorobami, navyše je cenovo dostupný a nie je ťažké si ho zadovážiť, bola by škoda nevyužiť jeho liečivé účinky.
Ani jeho silná aróma, nemusí byť prekážkou – existuje viac spôsobov ako sa zápachu vyhnúť. Po konzumácii cesnaku sa odporúčajú žuť čerstvé lístky z mäty, petržlenovú vňať, alebo rozhrýzť kávové zrnko. Pach cesnaku v dychu neutralizuje aj pohár mlieka.
Zdieľaj na Facebook-u >>>