Exotické ovocie I.
Acai Berry
Acai Berry je bobuľovité ovocie približne veľkosti čučoriedky. Nezrelé plody sú zelenej farby, po dozretí tmavo modrofialové. Vysoké palmy (15 až 25 metrov), na ktorých bobule v trsoch rastú, pochádzajú z amazónskeho pralesa z Brazílie. Plody produkuje palma dva krát do roka a každý trs palmy má takmer tisíc bobúľ ovocia. Ročne tak jedna veľká palma môže vyprodukovať až 40 kg plodov. Bobuľa Acai má jednu veľkú kôstku, ktorá zaberá až 80% plodu. Kôstku obklopuje tenká vrstva jedlej dužiny, ktorá chuťou pripomína zmes čokolády a červeného vína.
Toto vysokoenergetické ovocie využívajú brazílski domorodci už tisícky rokov, kvôli jeho mnohým liečivým účinkom a bohatým výživným hodnotám. Najčastejšie si pripravovali z tohto ovocia energetický nápoj, ktorý používali či už ako povzbudzovač pri love, alebo ako zdroj sexuálnej energie. Ale hlavne pre budovanie silného imunitného systému.
loading...
Širšia spoločnosť sveta však začala tomuto ovociu venovať pozornosť až oveľa neskôr. Až okolo roku 2006 začali vedci z americkej univerzity toto ovocie skúmať a podrobovať ho dôkladnejšiemu výskumu. Zisteniami boli príjemne šokovaný a farmaceutický priemysel si tieto plody zamiloval.
Výťažkami z Acai Berry sa obohacujú rôzne
doplnky výživy, ale aj kozmetické a potravinárske výrobky. Predáva sa hlavne vo forme drene, štiav a džúsov a prášku. Pridáva sa do mliečnych kokteilov, zmrzliny a nápojov.
Bobule Acai Berry sú spájané s mnohými liečivými účinkami. Vyzdvihovaná je najmä prítomnosť vysokej hladiny antioxidantov (atokyaníny), ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri ochrane voči tvorbe nádorov a kardiovaskulárnych ochorení. Pomáha regenerovať a tvojiť kmeňové bunky.
Bobule obsahujú vysokú hladinu esenciálnych mastných kyselín a aminokyselín, majú nízky obsah cukru, sú zdrojom vlákniny a sú bohaté na množstvo minerálov (vápnik, železo, sodík, fosfor, betakarotén, meď, draslík, mangán) a vitamínov (najmä vitamín C, A, B1, B2, B3 a E).
Acai Berry sú vynikajúce pre posilnenie imunitného systému a pre zvýšenie odolnosti organizmu voči vírusovým ochoreniam. Napomáhajú tvorbe červených krviniek, zvyšujú schopnosť koncentrácie a posilňujú pamäť. Prečisťujú, detoxikujú organizmus a spomaľuje proces starnutia buniek.
Taktiež výrazne podporujú regeneráciu svalov, redukujú hmotnosť a zvyšujú sexuálnu aktivitu.
Pitahaya (dračie ovocie)
Je plod kaktusu (oválna, mäsitá bobula, pokrytá šupkou s trojrohými podlhovastými šupinami), dorastajúci až do velkosti 20cm, ktorý váži od 150 do 600g. Šupka má červenofialovú až fialovú farbu (vtedy je dužina biela, alebo červená), alebo žltú farbu (s bielou dužinou). V dužine sú malé čierne semienka (podobné ako v kivi), ktoré sú spolu s dužinou jedlé.
Kaktusy, na ktorých Pitahaya rastie, kvitnú veľmi krátko (najčastejšie v noci) a majú krásne kvety, ktorým sa hovorí Kráľovné noci alebo aj Mesačné kvety.
Týmto kaktusom sa najlepšie darí v horúcom a suchom podnebí s malým množstvom zrážok. Pôvodom pochádzajú pravdepodobne z Mexika, dnes sa však vyskytujú v krajinách Strednej a Južnej Ameriky, vo Vietname, na Filipínach, v Thajsku, Malajzii, južnej Číne, na Tchaj-wane a aj v Izraeli.
Pitahaya sa konzumuje hlavne čerstvá (poznáme podla toho, že trojrohé šupiny na šupke ožltnú). Plod buď len prekrojíme na dve polovice a dužinu vydlabávame lyžičkou, alebo odrežeme vršok plodu a šupku stiahneme smerom dole (keď je plod zrelí, lúpe sa veľmi ľahko).
Dužina je šťavnatá, mierne sladká a pripomína chuť vodného melónu a egrešu. Chuť sa môže zvýrazniť šťavou z limetky. Z dužiny sa vyrábajú aj džúsy, alebo sa dužina vysuší a v práškovej forme sa používa na ochutenie rôznych nápojov.
Dužina je vodnatá, ale obsahuje aj množstvo vitamínu C, vlákninu a minerály (červená dužina je bohatá aj na antioxidanty). Je zdrojom vápnika, železa, karoténu a riboflavínu.
Najvhodnejšie uskladnenie je na suchom, chladnejšom, nie slnečnom mieste.
Karambola (čínska hviezdica)
Je výrazne žltá plodina špecifická svojimi ostrými hranami, keď je však zrelá prechádza do hnedastej farby (a silnejšie rozvoniava). Plod je veľký 6 až 12cm a váži okolo 50 až 100g.
Karambola pochádza z tropických častí južnej Ázie, najrozšírenejšia je v Malajzii, ale postupne sa ujala vo všetkých tropických oblastiach.
Dužina je sklovito žltá s malými semienkami okolo stredu, je šťavnatá, osviežujúca a má sladkokyslú chuť pripomínajúcu egreše (mnohým pripomína aj zmes chutí sliviek, ananásu a citrónu). Šupka je zlatožltá, tenká, hladká a voskovo lesklá.
Po umytí sa môže Karambola konzumovať aj so šupkou (je dobré však škrabkou odstrániť aspoň silnejšiu časť šupky na hranách - cípoch hviezdy).
Je nízkokalorická (obsahuje iba 30 kalórií), obsahuje vitamín A a C a minerály (najmä draslík a horčík), posilňuje imunitný systém a spevňuje kosti. Pozor si však treba dávať na vysoké množstvo kyseliny šťaveľovej, ktorú Karambola obsahuje (hlavne, ak plod nie je dostatočne dozretý). Jej nadmerná konzumácia by mohla spôsobiť poškodenie obličiek až otravu.
Plod sa najčastejšie krája na plátky. Takto rozrezaný vytvorí charakteristickú päťramennú dekoratívnu hviezdu, ktorá slúži ako dekorácia (ozdobujú sa nimi poháre, nápoje, torty, rôzne dezerty), alebo sa pridáva do ovocných šalátov.
Pretože Karambola sa dá skladovať len obmedzenú dobu, dováža sa ešte nezrelá. V dobrom stave a pri teplote 10 °C je možné ju skladovať okolo troch až štyroch týždňov. Pri izbovej teplote však plod dozrieva veľmi rýchlo a po dozretí ho treba ihneď skonzumovať.
Hurmi kaki
Hurmi kaki je plod stromu pochádzajúceho z Číny odkiaľ sa rozšíril takmer do všetkých oblastí subtropických a polotropických oblastí.
Plodom je guľatá, mierne sploštená najčastejšie oranžová (niekedy červenkastá, alebo žltá) bobuľa so štvorcípim kalichom navrchu, ktorá sa podobá na rajčiak. Dosahuje hmotnosť 100 až 400g.
Málo dozreté Hurmi kaki je tvrdý, trpký plod. Konzumuje sa preto hlavne dozretý (spoznáme podľa toho, že plod je pri stlačení povrchu mäkší a kalich sa dá ľahko oddeliť), kedy pod tenkou lesklou šupkou nájdeme lahodnú sladkú dužinu, ktorá je jemne mazľavá a svojou chuťou pripomína zavárané marhule.
V Ázii (kde je Hurmi kaki odpradávna obľúbené a využívané pre svoje liečivé účinky) sa môžeme stretnúť s jeho konzumáciou v nedozretom trpkom stave, kedy sa využíva napríklad na zníženie horúčky, krvného tlaku, alebo proti hnačke.
Hurmi kaki nemá jadierka a jedáva so šupkou. Môžme ho nakrájať na kolieska, či mesiačiky, alebo jednoducho jesť v celku ako jablko. Nakrájané na kocky je výborné do ovocného šalátu, alebo ho jednoducho len vymixujeme a pridáme do obľúbeného smoothie.
Plod je zdrojom ľahko stráviteľných cukrov a vysoký obsah vlákniny, ktorý sa v ňom nachádza, prispieva k správnej regulácii trávenia.
Hurmi kaki je tiež bohaté na draslík, jód, horčík, fosfor, meď, mangán, železo, vápnik a sodík, vitamíny A, B6 a C. V porovnaní napríklad s jablkom obsahuje Hurmi kaki takmer dvojnásobok týchto minerálov a vitamínov., vďaka čomu prispieva k udržiavaniu pevných kostí, pozitívne ovplyvňuje stav pokožky, podporuje srdcovo-cievny systém. Zároveň pomáha pri anémii, je účinný antioxidant (nakoľko je zdrojom lykopénu) a odporúča sa aj pri problémoch s vypadávaním vlasov.
Zdieľaj na Facebook-u >>>