• Dnes je: Piatok 24. novembra 2017 meniny má Emília

Dulový džem

Doba prípravy :

90 min.

Spôsob prípravy :

Zaváranie

Ingrediencie :
dule 1 kg
cukor kryštálový 800 g
voda 200 ml
Postup prípravy :
Dule umyjeme vo vode a očistíme handričkou od chĺpkov, ktoré sú na povrchu šupky. Rozkrojíme, zbavíme jaderníkov a nakrájame na menšie kocky, ktoré hneď dávame do misky s vodou, aby dule moc nezhnedli (kým si takto nachystáme všetky dule bude to chvíľu trvať, nakoľko sú veľmi tvrdé a treba pracovať opatrne). Keď máme dule nakrájané, zlejeme vodu z misky, dule premiestnime do hrnca, podlejeme vodou a za častého miešania pri nižšej teplote varíme domäkka. Dule začnú postupne púšťať šťavu, sklovitieť (až sa rozvárať) – vtedy prisypeme cukor, premiešame a varíme až sa celý cukor rozpustí a masa začne rôsolovatieť. Necháme povychladnúť a približne polovicu rozmixujeme ponorným mixérom celkom dohladka (druhú polovicu masy necháme s menšími kúskami ovocia), pomiešame a spolu ešte krátko povaríme. Džem by mal mať rôsolovitú konzistenciu (tak, aby nebol celkom tuhý, ale ani aby sa príliš neroztekal). Pripravené zaváraninové poháre naplníme až po okraj ešte horúcim džemom, dobre uzatvoríme, otočíme hore dnom a takto necháme vychladnúť.

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Poznámky :
V surovom stave je dula nejedlá (je veľmi tvrdá a trpká), je ale chutná na výrobu džemov, lekvárov a kompótov. Nakoľko dozreté plody sú veľmi aromatické, používajú sa aj ako prírodný deodorant a odpudzovač molí (zvyknú sa dávať napr. do skríň medzi bielizeň). Dula sa používala aj v ľudovej medicíne (je zdrojom vitamínu C, má významný obsah pektínu, obsahuje vlákninu a množstvo prospešných minerálnych látok ako: vápnik, železo, zinok,...).

Recepty naše tipy