• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Hovädzí stroganov z falošnej sviečkovej

Počet porcií :

4

Doba prípravy :

120 min.

Spôsob prípravy :

Varenie

Ingrediencie :
falošná sviečková 700 g
hovädzí vývar 700 ml
čerstvé šampiňóny 250 g
cibuľa 1 ks
kyslé uhorky 5 ks
plnotučná horčica 6 káv. lyžička
sójová omáčka 2 pol. lyžica
smotana kyslá 250 g
múka hladká 1 - 2 káv. lyžička
olej
soľ
mleté čierne korenie
Postup prípravy :
Hovädzie mäso umyjeme, vysušíme a nakrájame na tenšie pásiky – rezance. Nakrájané kúsky mäsa osolíme, okoreníme, pridáme sójovú omáčku, trochu oleja, dobre premiešame a necháme v chlade odležať. Zatiaľ si ošúpeme a nakrájame šampiňóny (na pláty), nadrobno cibuľu a uhorky na tenšie plátky. Taktiež si vopred pripravíme hovädzí vývar. Vo väčšom hrnci speníme na oleji cibuľu a pridáme pripravené mäsové kúsky, ktoré opražíme aby sa mäso zatiahlo, zalejeme vývarom, pridáme horčicu. Dobre premiešame a necháme približne 30 minút dusiť. Potom pridáme šampiňóny a dusíme približne 45 minút (podľa mäsa - tak aby bolo takmer mäkké), následne pridáme kyslé uhorky a dusíme ďalších 15 minút. Počas dusenia občas premiešame a ak je potrebné pridáme ešte vývar (prípadne vodu), dochutíme soľou a korením. Kyslú smotanu rozmiešame s múkou a troškou odobratej horúcej šťavy, pridáme k mäsu a dobre premiešame. Už len krátko povaríme.

Doporučené prílohy :

knedľa, prípadne ryža či cestoviny

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Poznámky :
Stroganov je podľa chuti možné pripraviť taktiež z bravčového mäsa (čas dusenia, prispôsobíme druhu mäsa).

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.