• Dnes je: Utorok 17. októbra 2017 meniny má Hedviga

Hovädzie na šťave na spôsob guláša z diviny

Počet porcií :

4

Doba prípravy :

100 min.

Spôsob prípravy :

Varenie

Ingrediencie :
mäso hovädzie 1 kg
cibuľa 1 ks
slivkový lekvár 2 pol. lyžica
čučoriedky vo vlastnej šťave 1 pol. lyžica
čierne mleté korenie 1,5 káv. lyžička
červená mletá paprika 1,5 káv. lyžička
drvená rasca 1 káv. lyžička
soľ 1,5 - 2 káv. lyžička
cesnak 2 strúčik
múka hladká
olej
Postup prípravy :
Umyté mäso nakrájame na kocky, nasolíme, nakoreníme a premiešame s mletou paprikou a drvenou rascou. V malom hrnci necháme prevariť slivkový lekvár (zmiešame s 2 – 3 dcl vody a dobre rozmiešame), pridáme čučoriedky vo vlastnej šťave (alebo čučoriedkový lekvár, prípadne môžeme tento krok úplne vynechať, alebo miesto čučoriedok použiť borievky) a odstavíme z ohňa. Na rozpálenom oleji vo väčšom hrnci orestujeme nakrájanú cibuľu a pridáme mäso, ktoré spolu s cibuľou na silnejšom ohni na rýchlo opražíme, podlejeme dostatočným množstvom vody, primiešame vopred pripravený lekvár a pod pokrievkou dusíme domäkka. Podľa potreby počas dusenia mäso ešte podlejeme vodou (alebo ešte lepšie hovädzím vývarom), prípadne pre lepšiu chuť pridáme aj pohár červeného vína. Pred dovarením môžeme šťavu zahustiť múkou, alebo strúhaným zemiakom a dochutiť pretlačeným cesnakom, či podľa potreby ešte dosoliť. Uvarené mäso podávame s knedľou a s dostatočný množstvom šťavy. Výborne sa ale k mäsu hodia aj zemiaky.

Doporučené prílohy :

knedľa, zemiaky

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť


Recepty naše tipy