Hovädzie na šťave na spôsob guláša z diviny
mäso hovädzie 1 kg
cibuľa 1 ks
slivkový lekvár 2 pol. lyžica
čučoriedky vo vlastnej šťave 1 pol. lyžica
čierne mleté korenie 1,5 káv. lyžička
červená mletá paprika 1,5 káv. lyžička
drvená rasca 1 káv. lyžička
soľ 1,5 - 2 káv. lyžička
cesnak 2 strúčik
múka hladká
olej
Umyté mäso nakrájame na kocky, nasolíme, nakoreníme a premiešame s mletou paprikou a drvenou rascou. V malom hrnci necháme prevariť slivkový lekvár (zmiešame s 2 – 3 dcl vody a dobre rozmiešame), pridáme čučoriedky vo vlastnej šťave (alebo čučoriedkový lekvár, prípadne môžeme tento krok úplne vynechať, alebo miesto čučoriedok použiť borievky) a odstavíme z ohňa.
Na rozpálenom oleji vo väčšom hrnci orestujeme nakrájanú cibuľu a pridáme mäso, ktoré spolu s cibuľou na silnejšom ohni na rýchlo opražíme, podlejeme dostatočným množstvom vody, primiešame vopred pripravený lekvár a pod pokrievkou dusíme domäkka. Podľa potreby počas dusenia mäso ešte podlejeme vodou (alebo ešte lepšie hovädzím vývarom), prípadne pre lepšiu chuť pridáme aj pohár červeného vína. Pred dovarením môžeme šťavu zahustiť múkou, alebo strúhaným zemiakom a dochutiť pretlačeným cesnakom, či podľa potreby ešte dosoliť. Uvarené mäso podávame s knedľou a s dostatočný množstvom šťavy. Výborne sa ale k mäsu hodia aj zemiaky.
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.