• Dnes je: Štvrtok 21. septembra 2017 meniny má Matúš

Jednoduchý karfiolový nákyp

Počet porcií :

6

Doba prípravy :

50 min.

Spôsob prípravy :

Varenie

Ingrediencie :
karfiol 1 ks
zemiaky 6 ks
šunka 200 g
smotana kyslá 200 ml
vajcia 4 ks
syr strúhaný 100 g
cesnak 2 strúčik
soľ
mleté farebné korenie
paprika sladká mletá
muškátový orech štipka
maslo na vymazanie plátok
strúhanka na vysypanie 1 pol. lyžica
Postup prípravy :
Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v osolenej vode. Kyslú smotanu vymiešame s rozhabarkovanými vajíčkami a prelisovaným cesnakom (môžeme vynechať), zmes jemne osolíme, okoreníme, pridáme trocha mletej červenej papriky a štipku muškátového orieška. Šunku nakrájame na väčšie kocky al. pásiky. Stredne veľký karfiol uvaríme do polomäkka, rozoberieme na ružičky a roztlačíme na hrubšiu kašu, pridáme zemiaky a nakrájanú šunku, osolíme, okoreníme, prilejeme pripravenú smotanovú zmes a dobre všetko premiešame. Karfiolovú zmes vylejeme na menší plech (alebo zapekaciu misu), ktorý sme vopred vymazali maslom a vysypali strúhankou. Pečieme vo vopred vyhriatej trúbe na 200 °C približne 20 - 25 minút, potom posypeme strúhaným syrom a dáme približne na 10 minút zapiecť (pokiaľ sa na povrchu nevytvorí zlatohnedá kôrka). Upečený nákyp nakrájame na väčšie štvorce a za tepla podávame s čerstvou zeleninovou oblohou alebo obľúbenou kyslou nakladanou zeleninou.

Doporučené prílohy :

Podľa chuti ľubovoľný čerstvý zeleninový šalát, cvikla, kyslé uhorky alebo iná obľúbená nakladaná zelenina.

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Poznámky :
Pri bezmäsitej verzii nákypu môžeme šunku vynechať. Môžeme pridať dusené šampiňóny al. iné hríby, grilovanú cukinu, varený hrášok, kukuricu apod. Karfiolový nákyp je veľmi chutný aj za studena.

Recepty naše tipy