• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Kakaovník

Doba prípravy :

100 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
Cesto:
múka hladká 250 g
múka polohrubá 250 g
cukor kryštálový 80 g
mlieko 250 ml
olej 100 ml
droždie 1/2 kocka
žĺtok vaječný 2 ks
soľ štipka
Plnka:
maslo 100 g
kakao 4 pol. lyžica
cukor práškový 8 pol. lyžica
Ostatné:
maslo 30-40 g
vajíčko 1 ks
cukor práškový 1 pol. lyžica
Postup prípravy :
Z deci mlieka, droždia a lyžičky cukru pripravíme kvások. Múku, kvások a zvyšné ingrediencie zmiešame, vymiesime cesto a necháme 40 min. kysnúť. Zatiaľ si pripravíme plnku: maslo roztopíme, pridáme cukor, kakao a dobre premiešame. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice. Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme, celý plát potrieme roztopeným maslom (použijeme približne 15 – 20g masla) a na polovicu cesta natrieme kakaovú plnku (upotrebíme len polovicu pripravenej plnky, druhú použijeme na ďalšie cesto). Cesto zvinieme do závinu a prenesieme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Rovnako pripravíme aj druhú polovicu cesta. Oba kakaovníky zhora popicháme a necháme ešte 20 – 25 minút na plechu podkysnúť. Potrieme vajíčkom a pečieme vo vopred vyhriatej trúbe (190 – 200 °C) približne 25 minút do zlato hneda. Vychladnuté pocukrujeme a nakrájame.

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.