• Dnes je: Utorok 12. decembra 2017 meniny má Otília

Krehký makovo tvarohový koláč

Doba prípravy :

50 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
múka polohrubá 250 g
cukor práškový 100 g
maslo 125 g
vajce 1 ks
prášok do pečiva 1/2 sáčok
Maková plnka:
mak mletý 200 g
cukor kryštálový 100 g
med 1 pol. lyžica
mlieko 140 ml
slivkový lekvár 2 pol. lyžica
maslo 1 pol. lyžica
Tvarohová plnka:
tvaroh 250 g
smotana kyslá 200 ml
vajcia 3 ks
cukor práškový 100 g
puding vanilkový 1 sáčok
šťava citrónová 1 pol. lyžica
práškový cukor na posypanie
Postup prípravy :
Múku zmiešame s práškovým cukrom a práškom do pečiva. Pridáme zmäknuté maslo, vajíčko a vypracujeme cesto, ktoré necháme na chvíľu v chlade odpočinúť. Zatiaľ si pripravíme makovú plnku: do mlieka pridáme cukor, med, maslo, lekvár a za miešania privedieme k varu. Po zovretí odstavíme z ohňa, primiešame mletý mak a necháme vychladnúť. Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme a opatrne prenesieme na vymazaný a múkou vysypaný stredne veľký plech. Na cesto rovnomerne navrstvíme makovú plnku, na ktorú nalejeme plnku tvarohovú. Dáme piecť do vopred vyhriatej trúby (180 °C, cca 35 min.) až kým nám tvarohový vrch nestuhne a nezačne jemne hnednúť. Úplne vychladnutý koláč pocukrujeme práškovým cukrom a nakrájame. Tvarohová plnka: vaječné žĺtka vyšľaháme s cukrom, pridáme citrónovú šťavu, tvaroh, smotanu, pudingový prášok a dobre premiešame (môžeme si pomôcť ručným mixérom). Jemne vmiešame vyšľahané vaječné bielky.

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť


Recepty naše tipy