Kurací vývar so zeleninou
kurací chrbát 1 ks
kuracie krídla 2 - 3 ks
mrkva 3 ks
petržlen 2 ks
kaleráb 1/2
zeler 1/4
pór alebo cibuľa 1 ks
zelená paprika 1 ks
cesnak 2 strúčik
celé čierne korenie 5 ks
bujón 1 kocka
petržlenová vňať
soľ
Kurací chrbát a krídla umyjeme (ak chceme viac mäsa použijeme polovicu kuraťa), vložíme do studenej vody, pridáme celé korenie a necháme zovrieť (penu, ktorá nám z mäsa vznikne pozberáme a odstránime). Pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu, očistený cesnak, kúsok póru alebo celú menšiu cibuľu, očistenú papriku a vopred premytú viazaničku petržlenovej vňate. Keď nám voda začne znova vrieť vhodíme kocku zeleninového alebo kuracieho bujónu. Kurací vývar varíme na slabom ohni, pokiaľ nie sú mäso a zelenina uvarené (približne 30 minút). Potom vývar scedíme, koreňovú zeleninu vrátime do vývaru. Papriku, celé korenie, cesnak a vyvarenú petržlenovú vňať (prípadne aj pór či cibuľu - ak nemáme radi) vyhodíme. Kuracie mäso oberieme od kostí a čisté kuracie kúsky dáme nazad do vývaru. Spolu ešte krátko povaríme a podľa potreby dochutíme soľou.
Doporučené prílohy :
môžeme podávať s niťovkami (tenké cestovinové slíže) alebo s domácimi haluškami.
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.