Marhuľový kysnutý koláč s orechmi
marhule 1 kg
múka polohrubá 450 g
cukor práškový 5 pol. lyžica
cukor kryštálový 1 káv. lyžička
soľ 1 káv. lyžička
mlieko 200 ml
vaječný žĺtok 1 ks
olej 5 pol. lyžica
kvasnice 30 g
vaječné bielka 2 ks
mleté orechy 100 g
mletá škorica 2 káv. lyžička
maslo 100 g
Zamiesime si klasické kysnuté cesto, t.j. do múky pridáme kvások (mlieko, kryštálový cukor, kvasnice), soľ, 2 lyžice práškového cukru, žĺtok a olej. Vymiesené cesto necháme na teplom mieste približne hodinu vykysnúť. Potom cesto znova premiesime a vyvaľkáme na veľkosť plechu. Cesto prenesieme na jemne olejom vymazaný plech, otrieme rozšľahaným bielkom a po celej ploche nahusto naukladáme na štvrťky nakrájané marhule (šupkou dolu). Marhule posypeme mletými orechmi zmiešanými s práškovým cukrom (podľa chuti dáme približne 3 lyžice) a mletou škoricou. Na vrch orechovej posýpky poukladáme kúsky masla.
Koláč pečieme vo vopred vyhriatej trúbe na 180 °C približne 30 minút.
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.