• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Maslový višňový koláč

Počet porcií :

12

Doba prípravy :

50 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
Maslové cesto:
múka hladká 200 g
cukor práškový 60 g
maslo 125 g
vajce 1 ks
prášok do pečiva 1 káv. lyžička
Višňová plnka:
višne odkôstkované 350 g
višňová šťava 350 ml
cukor kryštálový 120 g
krupica 7 pol. lyžica
cukor práškový na posypanie 1 pol. lyžica
Postup prípravy :
Preosiatu múku zmiešame s práškovým cukrom a práškom do pečiva, pridáme zmäknuté maslo, vajíčko a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chlade chvíľu postáť. Zatiaľ si pripravíme višňovú plnku: odkôstkované višne (použila som zavárané) dáme do hrnca, zalejeme višňovou šťavou, prisypeme kryštálový cukor, premiešame a varíme, pokiaľ nezačne hmota vrieť. Potom pridáme za stáleho miešania krupicu a miešame pokiaľ hmota nezhustne (3-5 min.). Odstavíme z ohňa. Guľatú formu (použila som s priemerom 25cm) vymažeme maslom a vysypeme hladkou múkou. Maslové cesto prekrojíme na dve polovice. Prvú polovicu rozvaľkáme približne na veľkosť formy (trocha väčší rozmer - tak, aby sa okraje prevyšovali jemne spodný obvod) a prenesieme na pripravenú formu. Nalejeme ešte teplú višňovú plnku a prikryjeme druhou polovicou cesta, ktorú sme vyvaľkali na veľkosť formy. Horné cesto popicháme vidličkou a dáme do vopred vyhriatej trúby (200 °C) upiecť (približne 20 minút). Vychladnuté vyberieme z formy, pocukrujeme práškovým cukrom a nakrájame.

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Poznámky :
Ak sme na prípravu plnky použíli čerstvé višne (a nie zavárané – višňový kompót v šťave), tak višňovú šťavu nahradíme vodu, alebo višňovým džúsom.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.