• Dnes je: Nedeľa 21. januára 2018 meniny má Vincent

Mexický guláš s hráškom

Počet porcií :

5 - 6

Doba prípravy :

100 min.

Spôsob prípravy :

Varenie

Ingrediencie :
mäso hovädzie predné 1 kg
cibuľa 2 ks
masť bravčová 1-2 pol. lyžica
hrášok sterilizovaný 200 g
cesnak 3 strúčik
vývar mäsový
soľ
korenie čierne mleté
paprika sladká mletá
rasca drvená
majorán sušený
múka hladká 1-1,5 pol. lyžica
syr strúhaný na posypanie
Postup prípravy :
Na masti do sklovita opražíme najemno nakrájanú cibuľu, pridáme mäso, jemne osolíme a narýchlo zo všetkých strán opražíme, aby sa mäso zatiahlo. Pridáme korenie, mletú rascu, jeden strúčik prelisovaného cesnaku, mletú červenú papriku, dobre spolu premiešame a krátko opražíme. Podlejeme horúcim hovädzím vývarom a dusíme do mäkka. Počas dusenia občas premiešame a podľa potreby dolejeme vývar. Keď je mäso mäkké, zaprášime múkou a dobre premiešame, aby sa nevytvorili hrudky. Pridáme zvyšok (dva strúčiky) prelisovaného cesnaku, podľa potreby dosolíme, dokoreníme a povaríme ešte 15 minút. Ku koncu pridáme scedený sterilizovaný hrášok, štipku sušeného majoránu a už len krátko povaríme. Na tanieri mäso posypeme strúhaným syrom. Podávame s dusenou ryžou.

Doporučené prílohy :

ryža

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Poznámky :
K paprikovému základu (kým mäso podlejeme vývarom) môžeme pridať paradajkový pretlak (postačí 70g). Pre pikantnejšiu chuť môžeme pridať posekanú chilli papričku, príp. štipľavú mletú červenú papriku. Sterilizovaný hrášok môžeme nahradiť sterilizovanou červenou fazuľou.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.