• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Orechové štangle s cukrovou polevou

Doba prípravy :

70 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
Cesto:
orechy vlašské mleté 300 g
cukor práškový 250 g
bielok vaječný 2 ks
strúhaná citrónová kôra 1 káv. lyžička
Cukrová poleva:
cukor práškový 150 g
bielok vaječný 1 ks
citronova štava 1 pol. lyžica
Postup prípravy :
Mleté orechy zmiešame s preosiatým práškovým cukrom a s čerstvo nastrúhanou kôrou (z polovice citróna). Pridáme vaječné bielky a vypracujeme cesto. Cesto rozdelíme na tri časti, zabalíme do potravinovej fólie a necháme 30 minút v chlade odpočívať. Zatiaľ si pripravíme cukrovú polevu: práškový cukor, vaječný bielok a citrónovú šťavu spolu vymiešame celkom dohladka. Cesto vyvaľkáme (podsýpame cukrom ako dosku, tak aj valček, aby sa cesto nelepilo) do tvaru obdĺžnika približne na hrúbku 0,5cm a na cesto natrieme 1-3 cukrovej polevy (po celej ploche, až ku okrajom). Radielkom (krájačom cesta), príp. ostrým nožom krájame tyčinky (štangle), ktoré pomocou širšieho noža podbereme a opatrne prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Tyčinky ukladáme vedľa seba s medzerami (aspoň 2cm). Dáme piecť (sušiť) v predhriatej trúbe na približne 10 minút (cesto sa jemne dvihne, ale poleva musí ostať biela). Po upečení necháme orechové štangle úplne vychladnúť a až potom prekladáme na tanier.

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Poznámky :
Z uvedeného množstva surovín vyjde približne 40 až 50 orechových štanglí (3 väčšie plechy), záleží od veľkosti vykrojených tyčiniek.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.