• Dnes je: Streda 23. augusta 2017 meniny má Filip

Rýchla jablková štrúdla

Doba prípravy :

50 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
múka hladká 250 g
maslo 90 g
mlieko 1 dcl
žĺtok vaječný 2 ks
jablká 8 ks
hrozienka 4 pol. lyžica
strúhanka 3 pol. lyžica
cukor kryštálový 2 pol. lyžica
cukor škoricový 2 balenie
škorica 2 káv. lyžička
soľ štipka
Postup prípravy :
Zmiešame múku, štipku soli, 80 g masla, jeden žĺtok, mlieko a vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dve časti. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na väčší plát. Plát cesta posypeme strúhankou, ktorú sme si vopred opražili na masle, navrstvíme polovicu nastrúhaných jabĺk (tak aby nám okraje ostali voľné), posypeme dvoma lyžicami hrozienok, jedným škoricovým cukrom, lyžičkou škorice a lyžicou cukru. Naplnené cesto zvinieme a preložíme na plech vystlatý papierom na pečenie (ak nemáme papier na pečenie, tak štrúdlu pečieme na vymastenom plechu-. Rovnako si pripravíme aj druhú polovicu cesta. Na plechu potrieme štrúdle rozšľahaným žĺtkom. Vložíme do rozohriatej trúby (200 °C) a dozlatista upečieme (asi 25 minút). Vychladnuté pocukrujeme práškovým cukrom a nakrájame na hrubšie pláty.

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Poznámky :
Aby plnka pri pečení nevytiekla, pokladáme závin na plech tak, aby bol švík naspodku. Povrch závinu potretý žĺtkom môžeme posypať nahrubo nasekanými orechmi, alebo plátkami mandlí. Namiesto jablkovej plnky môžeme pripraviť rýchlu makovú alebo tvarohovú plnku (či iné variácie týchto základných plniek – kombinácia jablka a maku, maku a višní, tvarohu a ovocia, ...). Maková plnka: prevaríme 125 ml mlieka, 50 g cukru, 2 lyžice medu, polovicu balenia vanilkového cukru, štipku soli a pol lyžičky škorice. Prisypeme 300 g zomletého maku, lyžicu hrozienok zaliatych dvoma lyžicami rumu, premiešame a necháme vychladnúť. Tvarohová plnka: 100 g mäkkého masla vymiešame s dvoma žĺtkami a jedným vanilkovým cukrom, pridáme 8 dkg práškového cukru, 300g tvarohu, 50 g hrozienok a dobre premiešame.

Recepty naše tipy