• Dnes je: Piatok 24. novembra 2017 meniny má Emília

Sedliacka strasanka, tradičné kapustové zemiaky

Počet porcií :

4

Doba prípravy :

60 min.

Spôsob prípravy :

Varenie

Ingrediencie :
zemiaky 1 kg
kapusta kyslá 500 g
klobása 1-2 ks
slanina údená 200 g
cibuľa 2 ks
masť bravčová
soľ
korenie mleté
paprika sladká mletá
rasca
Postup prípravy :
Zemiaky dáme v šupke variť. Zatiaľ si pripravíme kapustu. Stredne veľkú cibuľu na drobno nakrájame a vo väčšom hrnci na masti do zlatohneda opražíme. Pridáme nakrájanú kyslú kapustu, ochutíme ju štipkou soli, mletým korením a paprikou, celou rascou, premiešame a domäkka podusíme. Uvarené zemiaky, ošúpeme a nakrájame na väčšie kocky. Pre lepšiu chuť ich môžeme ešte nechať zapiecť (ochutíme ich soľou, mletým korením a mletou paprikou, pridáme lyžicu roztopenej masti, premiešame, navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme do trúby vyhriatej na 200 °C približne na 20 minút zapiecť), alebo ich len posolíme, premiešame a odložíme stranou. V menšom hrnci na masti opražíme druhú nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú klobásu a slaninku a spolu ešte krátko opražíme. Opražené údeniny dáme do hrnca k dusenej kapuste, pridáme aj uvarené (upečené) zemiaky a spolu dôkladne premiešame (alebo len prikryjeme pokrievkou a pretrasieme, aby sa nám jednotlivé ingrediencie premiešali). Na tanieri môžeme podávať ozdobené kyslou smotanou, alebo na kolieska nakrájanou opraženou cibuľou.

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Poznámky :
Miesto údenej slaniny môžeme pridať aj údené mäsko. Údeniny je možné prípadne úplne vynechať a pripraviť len jednoduchšiu verziu zo zemiakov a kapusty.

Recepty naše tipy