Smotanové zemiaky zapečené s kuracím mäsom
kuracie prsia 3 ks
zemiaky 6 ks
smotana kyslá 250 g
údený syr 250 g
cesnak 3 strúčik
slanina 6 plátok
soľ
farebné korenie
korenie na kura
olej
Zemiaky predvaríme v šupke do polomäkka, vychladnuté očistíme a nakrájame na kolieska. Kuracie prsia očistíme, nakrájame na kocky, ochutíme soľou, farebným korením, korením na kura a narýchlo opražíme na rozpálenom oleji. Smotanu zmiešame s postrúhaným syrom (200 g) a pretlačeným cesnakom.
Pekáč jemne vymažeme, poukladáme polovicu zemiakov, posolíme, poukladáme opražené kuracie kúsky a zalejeme smotanovo – syrovou zmesou. Na smotanovú zmes naukladáme druhú polovicu zemiakov a kúsky slaninky (miesto slaniny môžeme použiť plátky obyčajného masla). Pečieme prikryté alobalom pri teplote 190°C približne 30 minút, potom odokryjeme a dopečieme (cca 15 minút). Krátko pred dopečením posypeme zvyšným strúhaným syrom.
Kyslú smotanu môžeme nahradiť smotanou na šľahanie (250 ml).
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.