• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

SUSHI Nigiri

Kategória: Ryby

Počet porcií :

3

Doba prípravy :

50 min.

Spôsob prípravy :

Iný spôsob

Ingrediencie :
pečené riasy NORI 20x20cm 1 plátok
ryža na SUSHI NISHIKI 200 g
uhorka šalátová polovica
avokádo polovica
varená mrkva polovica
údený losos 80 g
sójová omáčka KIKOMAN 200 ml
Wasabi v kréme
nakladaný zázvor
dochucovadlo na sushi ryžu
Postup prípravy :
SUSHI Nigiri je kváder ryže, na ktorom sú poukladaní plátky zvolených prísad. Ak máme SUSHI ryžu pripravíme ju podľa návodu na obale. Predtým ju však aspoň 4-5 krát opláchneme pod prúdom vody. Ak nemáme ryžu priamo na Sushi, môžeme použiť aj klasickú najlepšie guľatú (krátkozrnnú) ryžu, ktorú necháme asi polhodinu po opláchnutí odstáť. Potom ju vložíme do nádoby na varenie, zalejeme vodou a varíme na silnom ohni so zakrytou pokrievkou. Keď ryža začne vrieť, stíšime plameň a varíme domäkka. Necháme 10 minút odstáť a ryžu vložíme do drevenej alebo smaltovanej nádoby. Ak máme dochucovadlo na SUSHI - podľa chuti ryžu dochutíme cca 1,5 pol. lyžicami. (Ak nemáme dochucovadlo si vyrobíme nasledovne: na 200g ryže použijeme 1,5 pol. lyžice octu -najlepšie ryžový ocot-, 1 čajovú lyžičku cukru a štipku morskej soli. Ocot, soľ a cukor zmiešame a privedieme do varu, potom odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.). Dochucovadlom získa ryža novú chuť a stane sa ešte viac lepkavejšia. Ryžu zmiešame dochucovadlom nie klasickým rozmiešaním, ale pohybmi ako keby sme ju sekali - aby sa zrnká ryže nepomliaždili. Z ryže vytvarujeme kvádre približne rozmerov 6x3x2 cm . Kvádre tvarujeme navlhčenými rukami, aby sa nám ryža príliš nelepila na prsty. Na vrch týchto kvádrov položíme plátok ryby, uhorku, mrkvu, avokádo (prípadne iné ingrediencie, ktoré si podľa vlastnej chuti zvolíme). Z riasy NORI si vystrihneme plátok 1cm a pripravené kvádre ryže aj s ingredienciami plátkom riasy previažeme.

Doporučené prílohy :

Sójová omáčka, Wasabi krém, nakladaný zázvor, zelený čaj.

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Poznámky :
Ak pripravujeme SUSHI Nigiri so surovou rybou (teda nie s údenou), používa sa priamo na natieranie Wasabi v kréme – natiera sa priamo zospodu ryby, alebo na vrch ryže podľa zvyklostí kuchára. Ak je ryba údená, Wasabi sa priamo použiť nemusí, ale dáva sa pri podávaní ako príloha. Sójovú omáčku Kikoman si môžeme zmiešať s Wasabi podľa chuti. Wasabi je však veľmi ostré - hlavne Wasabi vo forme prášku. Ako prísady môžeme použiť aj surovú rybu, krevety, kaviár, krabie tyčinky, čínske hríby atď. Sushi sa namáča do sójovej omáčky a konzumuje s nakladaným zázvorom. V prípade, že nám ostane neupotrebená riasa, môžeme ju použiť nasledovným spôsobom: riasu vytvarujeme do tvaru kornútka (zlepíme s rozmliaždenou ryžou, aby držala) a plníme ju ryžou a prísadami podľa chuti.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.