Syrové párty kišky Petites quiches
Cesto:
múka hladká 130 g
maslo 60 g
vajce 1 ks
voda 2 pol. lyžica
soľ štipka
Syrová plnka:
syr Niva 130 g
smotana šľahačková 125 ml
orechy vlašské 50 g
vajcia 2 ks
Z múky, zmäknutého masla, štipky soli, vajíčka a vody vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chlade odpočinúť (zatiaľ si pripravíme prísady na plnku). Nivu (alebo iný typ syra s modrou plesňou) nahrubo nastrúhame. Orechy nasekáme na menšie kúsky. Smotanu vymiešame s vajíčkami.
Formu na muffiny jemne vymažeme maslom. Cesto rozvaľkáme na tenší plát (cca 3,5 mm) a väčším pohárom al. šálkou vykrajujeme z cesta kolieska, ktoré vtlačíme do muffinových otvorov na plechu (tak aby nám kraje cesta dosahovali takmer hore a vytvorili akési košíčky). Cesto jemne popicháme vidličkou. Do každého košíčka dáme sekané orechy, nastrúhaný syr, zalejeme takmer po okraj smotanou (v ktorej sme vopred rozmiešali vajíčka) a znova posypeme zvyšným syrom a orechami. Pečieme vo vopred vyhriatej trúbe na 185 °C približne 25 – 30 minút.
Kišky výborne chutia teplé, ale aj za studena. Môžeme ich podávať ako predjedlo, či chuťovku k vínku.
Prísady na plnku možno rôzne obmieňať a prispôsobiť vlastnej chuti, alebo použiť obľúbené sezónne ingrediencie. Vyskúšajte napríklad Petites quiches so špenátom, sušenými paradajkami, mozzarellou a podobne...fantázii sa medze nekladú. Nezabudnite na bazalku a iné bylinky, ktoré príjemne zvýraznia chuť.
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.