• Dnes je: Štvrtok 21. septembra 2017 meniny má Matúš

Vianočná štóla

Doba prípravy :

180 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
múka polohrubá 600 g
maslo 180 g
mlieko 2,5 dcl
cukor kryštálový 85 g
cukor vanilkový 1 sáčok
žĺtok vaječný 3 ks
droždie 1 kocka
rum 3 pol. lyžica
mandle 100 g
hrozienka 100 g
ovocie kondenzované 80 g
muškátový orech štipka
citrónová kôra z 1 citrónu
maslo na potretie 30 g
práškový cukor na posypanie
Postup prípravy :
Z vlažného mlieka, kryštálového cukru a droždia si pripravíme kvások. Múku zmiešame s vanilkovým cukrom, pridáme kvások, zmäknuté maslo, žĺtky, rum, citrónovú kôru, muškátový oriešok a vypracujeme ľahké, vláčne cesto. Cesto prikryjeme v miske utierkou a necháme na teplom mieste hodinu kysnúť. Po vykysnutý zamiesime do cesta hrozienka, kondenzované ovocie a na kúsky pokrájané mandle. Znova cesto premiesime a necháme ešte pol hodinu kysnúť. Cesto vyvaľkáme na oválny plát a poprekladáme do tvaru štóly (obe dlhšie kraje plátu preložíme do stredu oválu a potom ešte cesto preložíme na dĺžku, pričom necháme kúsok okraja prečnievať). Štólu preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte chvíľu kysnúť. Vložíme do vopred (na 180 °C) vyhriatej rúry a pečieme 15 minút, potom teplotu znížime na 170 °C a pečieme ešte asi 30 - 35 minút. Pred vytiahnutím z trúby pomocou dreveného špáradla zistíme, či je už dopečená. Upečenú, ešte teplú štólu potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom (môžeme zmiešať s vanilkovým). Úplne vychladnutú ju zabalíme do potravinovej fólie a uložíme na chladné miesto odležať.

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Poznámky :
Vianočná štóla je veľmi chutná keď je odležaná (je dobré ju zabalenú nechať odležať v chlade aspoň týždeň, ideálne sú týždne dva), ale výborne chutí aj ihneď po upečení.

Recepty naše tipy