• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Zemiakové gule a šúľance s makom

Doba prípravy :

30 min.

Spôsob prípravy :

Varenie

Ingrediencie :
zemiaky 500 g
múka hrubá 200 g
cukor práškový 70 g
mletý mak 120 g
maslo 40 g
vajce 1 ks
slivkový lekvár 6 pol. lyžica
soľ
Postup prípravy :
Zemiaky uvaríme v šupke, vychladnuté ošúpeme a najemno nastrúhame alebo prelisujeme. K zemiakom pridáme štipku soli, vajce, múku a vypracujeme cesto. Cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu rozdelíme na 6 – 8 rovnakých častí, z ktorých vytvoríme malú placku, naplníme lekvárom, uzavrieme a vytvoríme guľky. Druhú polovicu cesta rozdelíme na niekoľko menších častí, z ktorých na pomúčenej doske vytvoríme tenký valček a nakrájame ho na kúsky – šúľance. Gule aj šúľance varíme vo väčšom množstve vriacej osolenej vody asi 8 minút (kým nevyplávajú na povrch). Počas varenia ich občas zamiešame, aby sa neprilepili o dno hrnca. Uvarené scedíme, posypeme mletým makom, práškovým cukrom a zalejeme roztopeným maslom.

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.