• Dnes je: Sobota 18. novembra 2017 meniny má Eugen

Zemiakové lokše

Počet porcií :

12

Doba prípravy :

80 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
zemiaky 500 g
múka hladká 150 g
soľ 1/2 káv. lyžička
husacia masť
Postup prípravy :
Zemiaky uvaríme v šupke a ošúpeme ich. Vychladnuté pretlačíme (alebo pomelieme mlynčekom na mäso), osolíme a pridáme múku. Vypracujeme jemné, vláčne cesto. Na doske posypanej múkou vypracujeme hrubší valec s priemerom asi 5 cm, ktorý rozdelíme na rovnaké časti (asi 2 cm pláty) a tie vyvaľkáme asi na 0,5 cm hrúbku. Nasucho opečieme na rozpálenej platni alebo teflónovej panvici z oboch strán. Horúce mastíme najlepšie husacou či kačacou, prípadne bravčovou masťou alebo roztopeným maslom a ukladáme na seba. Potom ich prikryjeme, aby sa lokše sparili a boli vláčne.

Doporučené prílohy :

Podávame k pečenej husi alebo kačici. Lokše sa hodia aj ako príloha ku kyslým polievkam, alebo ich môžeme plniť rôznymi plnkami, slanými či sladkými.

Obtiažnosť prípravy :

Vysoká náročnost

Poznámky :
Cesto nesmie byť moc suché, ani mokré – malo by byť vláčne. Neprisýpajte zbytočne veľa múky, čím viac múky dáte tým budú lokše tvrdšie. Zamiesené cesto by nemalo dlho stáť, je potrebné hneď robiť lokše a piecť, lebo státím cesto odmäkne. Lokše je dobré pred pečením popichať v strede nožom, aby sa pri pečení nezdúvali.

Recepty naše tipy