• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Žíhaný tvarohový koláč s ovocím

Doba prípravy :

60 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
Cesto:
múka polohrubá 2 hrnček
cukor kryštálový 1 hrnček
mlieko 1 hrnček
olej 1/2 hrnček
vajcia 2 ks
prášok do pečiva 1 balenie
mlieko 2 pol. lyžica
kakao 2 pol. lyžica
Tvarohová plnka:
tvaroh hrudkovitý jemný 500 g
mlieko 250 ml
vajcia 2 ks
cukor práškový 4 pol. lyžica
cukor vanilkový 1 balenie
zlatý klas 1 balenie
Ovocie:
broskyne čerstvé 3-4 ks
Postup prípravy :
Cesto: Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme mlieko, olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a dobre premiešame. Polovicu z cesta si odlejeme do inej misky, pridáme 2 PL mlieka a kakao, spolu zamiešame aby nám vzniklo tmavé cesto. Tvarohová plnka: Vajcia vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, pridáme tvaroh, mlieko, pudingový prášok a spolu zamiešame – vznikne nám riedka tvarohová plnka. Broskyne zbavíme šupky, kôstky a nakrájame na drobné kúsky. Stredne veľký plech vymažeme a vysypeme múkou. Na plech vylejeme a rozotrieme svetlé cesto, na neho pomocou lyžice cikcakovito polovicu z cesta tmavého, poukladáme broskyne, zalejeme tvarohovou plnkou, na ktorú ešte použijeme zvyšok tmavého cesta. Niekoľkými ťahmi pozdĺž plechu vedieme (pomocou vidličky alebo stierky) čiary, aby sa cestá a plnka premiešali a vytvorili žíhaný vzor. Koláč pečieme vo vopred vyhriatej trúbe na 190 °C približne 40 minút. Celkom vychladnutý nakrájame, môžeme ešte pocukrovať.

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Poznámky :
Broskyne môžeme nahradiť čerstvými marhuľami, či iným obľúbeným sezónnym ovocím. Môžeme použiť aj zavárané ovocie.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.