• Dnes je: Utorok 21. januára 2020 meniny má Vincent

Prezradíme Vám niekoľko spôsobov, ako variť zdravo a chutne.

Prezradíme Vám niekoľko spôsobov, ako variť zdravo a chutne.

Tajomstvá zdravého varenia.

Rozhodli ste sa pre zdravý životný štýl?

Prezradíme Vám niekoľko spôsobov, ako variť zdravo a chutne.

So soľou to určite nepreháňajte! Spôsobuje vysoký krvný tlak, problémy s obličkami a mnoho iných zdravotných problémov. Odporúča sa konzumovať max. 2300 mg soli, čo predstavuje asi jednu lyžičku denne.

Zelenina

Konzumujte najmä surovú zeleninu, pretože obsahuje najviac vitamínov, minerálov a vláknin. Je skvelou prílohou k mnohým jedlám a existuje veľa spôsobov, ako si pripraviť chutný zeleninový šalát. Mrazená zelenina stráca všetky dôležité vitamíny a látky, takže tej sa radšej vyhýbajte.

Ovocie

Pokiaľ milujete sladkosti, rozhodne ich nahraďte mandarínkou alebo jablkom. Ovocie Vás zasýti, môžete si ho dať na raňajky a pokojne aj na olovrant. Podobne ako zelenina, tak aj ovocie obsahuje veľké množstvo vitamínov a živín, ktoré sú priaznivé pre naše zdravie. Obsahuje fruktózu, teda jednoduchý cukor, ktorý sa v tele dokáže rozštiepiť na energiu.

Tuky

Uvedomte si, že nie všetky tuky sú zlé. Patria medzi základné živiny, bez ktorých by náš organizmus nedokázal fungovať. Rozdeľujeme ich na nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny. Medzi nenasýtené mastné kyseliny patrí napríklad olivový olej, ktorý je skvelou voľbou pri príprave mnohých jedál. Medzi nasýtené mastné kyseliny patrí napríklad maslo, ktoré môžete síce používať, ale s mierou. Maslo obsahuje veľké množstvo kalórií a pokiaľ ste sa rozhodli pre zdravší spôsob varenia, odporúčam Vám používať najmä olivový olej.



Mäso

Mäso je skvelým zdrojom bielkovín, ale je veľkým zdrojom nasýtených tukov, čo môže u niektorých ľudí vyvolať zdravotné problémy. Najvhodnejšie je jesť menšie množstvo chudého mäsa, hydinu a ryby, ktoré sú bohatým zdrojom omega mastných kyselín. K mäsu si pripravte spomínaný zeleninový šalát, ktorý môže byť náhradou ryže alebo zemiakov.

Nízkotučné mliečne výrobky

Mliečne výrobky ako sú mlieko, smotana alebo jogurt, sú tým najlepším zdrojom vápnika. Ideálne je však konzumovať najmä nízkotučné mliečne výrobky, teda také, ktoré obsahujú minimálne množstvo tuku. Vaša strava nebude obsahovať zbytočne veľa nasýtených tukov, ktorá by mohla neskôr spôsobiť zažívacie problémy.