• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Účinky hlivy ustricovej na naše zdravie, ktoré sa oplatí poznať

Účinky hlivy ustricovej na naše zdravie, ktoré sa oplatí poznať

Táto huba slúži ako prevencia proti niektorým chorobám, preto sa ju oplatí zaradiť do jedálnička.

Hliva ustricová patrí medzi jedlé a zdravé huby. Obsahuje látku Betaglukán, ktorý prospieva nášmu zdraviu. V hlive nájdete aj bielkoviny, sacharidy, vlákninu, vápnik, železo, horčík, fosfor, zinok, meď, mangán, selén, sodík, draslík, vitamín A, B, kyselinu listovú a pantoténovú.

Pôvodom pochádza z Číny, no postupne sa rozšírila do oblastí takmer po celom celučičkom svete. Lekári tradičnej čínskej medicíny, kde sa používa už vyše dvetisíc rokov, jej právom dali poetický názov božský kvet.

Jej veľkým plusom je, že varením tieto prospešné živiny nestráca, ale si ich zachováva ďalej. Hliva ustricová slúži ako prevencia proti niektorým chorobám, preto sa ju oplatí zaradiť do jedálnička. Navyše má nízku energetickú hodnotu, takže je vhodná aj pri chudnutí. Hliva ustricová takto prospieva nášmu zdraviu:

Chráni vaše srdce aj cievy

Ak chcete mať pokoj od kardiovaskulárnych ochorení, hliva ustricová je skvelou prevenciou. Má posilňujúci účinok na srdce aj cievy, a to najmä preto, že obsahuje látku s názvom lovostatín a je bohatá na vlákniny. Vďaka tomu dokáže znižovať zlý cholesterol a má dobrý vplyv na hladinu tukov v krvi. Pomáha aj ľuďom, ktorí majú problémy s vysokým krvným tlakom. Okrem toho sú cievy vďaka nej pružnejšie aj lepšie priechodné. Ak vás trápia kŕčové žily, tiež je pre vás hliva osožná.

Elixír večnej mladosti

Hlivu kvôli jej účinkom prezývajú aj elixír večnej mladosti. Je to pre jej zloženie, ktoré telu dokáže dodať energiu a vitalitu. Pri tom odstraňuje vyčerpanosť a únavu. Ak ju konzumujete pravidelne, chráni vás pred negatívnymi vplyvmi vonkajšieho prostredia. Pomáha tiež regenerovať bunky v tele, a tak spomaľuje starnutie. Ak teda chcete vyzerať mlado a aj sa tak cítiť, možno je čas na túto hubu!


Zmierňuje zápaly

Polysacharidy obsiahnuté v hlive pomáhajú hojiť chronické infekcie a zápaly. Podávanie hlivy zmierňuje zápaly kĺbov pri reumatoidnej artritíde, zmenšuje poškodenie sliznice pri Crohnovej chorobe a iných zápalových ochoreniach čriev, dokonca pomáha aj pri niektorých srdcovo-cievnych chorobách, ktoré patria medzi zápalové. Výhodou hlivy je to, že ju môžu jesť aj diabetici, celiatici, budúce i dojčiace mamičky.

Skrášľuje pleť aj postavu

Antioxidačné účinky hlivy majú aj tento pozitívny efekt - spomaľujú starnutie tkanív, skrášľujú a regenerujú pokožku a chránia ju pred škodlivým pôsobením UV žiarenia. Hliva funguje ako prebiotikum. Obsahuje nestráviteľnú vlákninu inulín, ktorá slúži ako potrava pre užitočné probiotické baktérie v hrubom čreve. Pravidelná konzumácia hlivy sa osvedčila aj pri chudnutí, pretože pomáha znižovať celkový objem telesného tuku.


S hlivou v kuchyni

Hliva ustricová má všestranné využitie v kuchyni, je vhodná do polievok, omáčok, rizota, ale aj pod mäso. Surovú ju v menšom množstve môžete pridať aj do studených šalátov. V exotickej kuchyni má hliva miesto hlavne v čínskych jedlách, ktoré sa pripravujú na woku. Dá sa z nej pripraviť skvelý hlivový guláš, falošná držková alebo zemiaková polievka.