• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Základ imunity je vitamín C

Základ imunity je vitamín C

Vitamín C je vo veľkej miere uložený v zelenine a ovocí.

Bez správnej a dostatočnej imunity podľahneme každej chorobe.

Imunita je pre ľudské telo nesmierne dôležitá a určite by sme jej mali venovať svoju pozornosť.

Základom je zdravý životný štýl, dostatok pohybu a vyvážená strava.

Ako si vybudovať imunitu

Na začiatku je nutné spomenúť, že ide o beh na dlhú trať. Dobrá imunita sa nedá vybudovať za týždeň. Nemôžeme teda budovanie imunity nechať na poslednú chvíľu. Imunita sa hodí najmä v studených obdobiach, napriek tomu je dobré sa o ňu starať celý rok.


Základ imunity je vitamín C. Pre lepšiu imunitu je teda nutné zvýšiť jeho príjem. Nie je ale vhodné jesť vitamín za vitamínom. Ide o beh na dlhú trať, a preto je nutné dodávky vitamínov zvýšiť iba nepatrne ale dlhodobo. Tiež nie je vhodné zvyšovať príjem vitamínu C v prípade, keď už máme dobrú imunitu a telo má ideálne množstvo tohto vitamínu. Ak totiž dodávky vitamínu preženieme, môžeme si spôsobiť hypervitaminózu. Našťastie sa nedá vitamínom C predávkovať a iba viac zaťažíme svoje telo. Prebytočný vitamín telo vylúči a k ničomu nám nebude.


Ďalej je dôležité imunitu trénovať. To môžeme docieliť napríklad otužovaním. Napríklad pri sprchovaní je dobré mierne ubrať teplotu vody a postupne si zvykať na chladnejšie prostredie. Vďaka tomu si naše telo zvykne na chladnejšie teploty a vydrží oveľa viac.

Vitamín C plní v organizme množstvo funkcií


- obmedzuje oxidáciu, znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a z tela odvádza ťažké kovy.


- je dôležitou súčasťou pri syntéze karnitínu, dopamínu a kolagénu, ktorý dodáva pokožke pružnosť, pevnosť a stará sa o dobrý stav zubov a ďasien. Rovnako sa zúčastňuje metabolizmu železa, medi a žlčových kyselín, metabolizmu kyseliny listovej


- stimuláciou bielych krviniek pomáha ničiť baktérie a vylučovať potrebné protilátky chrániace imunitný systém. Týmto procesom zabraňuje šíreniu infekciií.


- zvyšuje odolnosť voči chladu. Keďže je väčšina bežných infekčných ochorení ako chrípka alebo nádcha zapríčinených aj kvôli chladu, toto zistenie je dobrým stimulom pre konzumáciu citrusových plodov.

V čom sa vitamín C nachádza

Zatiaľ čo väčšina živočíchov si dokáže vytvárať vlastný vitamín C, človek je odkázaný na jeho externý príjem.


Vitamín C je vo veľkej miere uložený v zelenine a ovocí. Každý vie, že je tento imunitný vitamín uchovaný v citrusoch (veľakrát až preceňovaný zdroj vitamínu C), tiež sa ale nachádza v ďalších plodoch ako sú napríklad zemiaky, ktoré sú veľkým zdrojom vitamínu C. Tento vitamín sa dá do tela dodávať tiež v iných podobách. Môžeme zvoliť napríklad obohatené rozpustné tabletky, ktoré nám do tela mimo vitamínov dodajú tiež cenné minerálne látky.