• Dnes je: Utorok 24. novembra 2020 meniny má Emília

Tradičný vianočný štedrák

Doba prípravy :

100 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
Cesto:
múka polohrubá 500 g
mlieko 250 ml
cukor práškový 70 g
cukor kryštálový 1 káv. lyžička
žĺtok vaječný 1 ks
maslo 60 g
soľ štipka
droždie 20 g
vajce na potretie 1 ks
Slivková plnka:
slivkový lekvár 200 g
kôra citrónová 1/2 káv. lyžička
Orechová plnka:
mleté vlašské orechy 200 g
mlieko 200 ml
cukor práškový 80 g
cukor vanilkový 1 sáčok
rum 1 - 2 pol. lyžica
strúhanka 2 pol. lyžica
Maková plnka:
Mletý mak 200 g
Mlieko 200 ml
Cukor práškový 120 g
Cukor vanilkový 1 sáčok
Slivkový lekvár 1 PL
Tvarohová plnka:
Tvaroh 250 g
Cukor práškový 2 PL
Cukor vanilkový 1
Vaječný žĺtok 1
Citrónová kôra 1 ČL
Postup prípravy :
Z mlieka, droždia a kryštálového cukru pripravíme kvások. Múku zmiešame s práškovým cukrom, pridáme štipku soli, kvások, vaječný žĺtok, roztopené maslo a vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste nakysnúť. Zatiaľ si pripravíme plnky. Slivková plnka: hustý slivkový lekvár zriedime malým množstvom vody (nie príliš, iba toľko, aby sa dal lekvár ľahšie natrieť na cesto), primiešame citrónovú kôru. Orechová plnka: Mlieko s cukrom privedieme takmer k varu, pridáme mleté orechy, len krátko povaríme a odstavíme z ohňa. Primiešame rum a podľa potreby zahustíme ešte strúhankou (alebo piškótovými omrvinkami). Maková plnka: Mlieko s cukrom privedieme takmer k varu, pridáme mletý mak, len krátko povaríme a odstavíme z ohňa. Primiešame jeden až dve lyžice slivkového lekváru. Tvarohová plnka: Tvaroh vymiešame s cukrom, vaječným žĺtkom a citrónovou kôrou. Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 dielov. Štyri diely vyvaľkáme na veľkosť menšieho plechu. Plech slabo vymastíme (alebo použijeme papier na pečenie) a položíme naň prvý plát, ktorý potrieme lekvárovou plnkou, preložíme druhým plátom a natrieme orechovou plnkou, potom položíme tretí plát, ktorý natrieme makovou plnkou a napokon štvrtý plát, ktorý potrieme plnkou tvarohovou. Zo zvyšného piateho dielu cesta vytvoríme mriežky (na tvarohovú plnku) a potrieme ich vajíčkom. Koláč pečieme vo vopred vyhriatej trúbe pri teplote 180°C približne 45 minút.

Obtiažnosť prípravy :

Vysoká náročnost

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.