Kysnutá špirálová bábovka
Cesto:
múka polohrubá 420 g
cukor práškový 50 g
maslo 40 g
droždie 1/2 kocka
vajíčko 1 ks
mlieko 150 ml
cukor vanilkový 1 sáčok
kôra citrónová 1 káv. lyžička
soľ štipka
Kakaová plnka:
maslo 100 g
cukor práškový 7 pol. lyžica
kakao 5 pol. lyžica
Múku zmiešame s práškovým cukrom a štipkou soli, pridáme kvások (pripravíme ho z teplého mlieka, droždia a vanilkového cukru), roztopené maslo, vajíčko, citrónovú kôru a vypracujeme ľahké vláčne cesto. Cesto necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na väčší plát a natrieme kakaovou plnkou (roztopené maslo zmiešame s cukrom a kakaom). Cesto zvinieme a pozdĺžne prekrojíme na dve časti (po prekrojení otočíme tak, aby otvorená strana cesta smerovala smerom nahor – aby plnka nevytiekla), ktoré špirálovito okolo seba prepletieme. Prepletené naplnené cesto vložíme do maslom vymazanej bábovkovej formy, kde konce špirály spojíme do kruhu (podľa formy). V bábovkovej forme necháme cesto ešte chvíľu nakysnúť. Pečieme vo vopred vyhriatej trúbe na 180 °C približne 35 minút. Upečenú a vychladnutú bábovku vyklopíme z formy, pocukrujeme a nakrájame.
Kysnutú bábovku môžeme plniť ľubovoľnou plnkou akú máme radi. Či už dáme plnku makovú, tvarohovú, škoricovú, orechovú atď. bábovka chutí skvelo.
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.