• Dnes je: Sobota 26. apríla 2025 meniny má Jaroslava

Langoše

Počet porcií :

8

Doba prípravy :

130 min.

Spôsob prípravy :

Vysmážanie

Ingrediencie :
múka hladká 500 g
vajcia 1 ks
droždie 25 g
mlieko 200 ml
soľ 2 káv. lyžička
smotana kyslá 150 g
cukor kryštálový 1 káv. lyžička
sóda bikarbóna 1/2 káv. lyžička
cesnak 2 strúčik
olej na vyprážanie
Postup prípravy :
Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý zmiešame s múkou, sódou bikarbónou, soľou, vajíčkom a smotanou, vypracujeme cesto a dáme na 1 hodinu do chladničky odstáť. Z cesta vyformujeme bochníčky, ktoré necháme 20 minút kysnúť, potom ich roztiahneme na placky a vyprážame na rozpálenom oleji (oleja musí byť toľko, aby langoš plával). Vypražený langoš necháme na savom povrchu chvíľu odstáť nech sa zbavíme prebytočného oleja a potrieme cesnakom (roztlačíme dva strúčiky cesnaku, zmiešame s jednou lyžičkou oleja, pridáme 1 dcl vody a poriadne dosolíme).

Doporučené prílohy :

cesnaková pasta, smotana, syr, kečup

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Poznámky :
Ak si pripravíme viacej cesta, alebo cesto celé hneď nepoužijeme, zvyšok cesta môžeme pokojne v mikroténovom sáčku skladovať v chladničke aj týždeň.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.