• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Nevyhadzujte šupky z cibule. Aj takto sa dajú využiť.

Nevyhadzujte šupky z cibule. Aj takto sa dajú využiť.

Hnedá šupka a ďalšie vonkajšie vrstvy cibule, ktoré obvykle končia v koši, sú bohaté na vlákninu a flavonoidy.

Cibuľa predstavuje nepostrádateľnou súčasťou celej rady pokrmov a skutočnosť sa má tak, že v slovenskej domácnosti jednoducho nesmie chýbať

Človek by ani neveril, na čo všetko sa dajú použiť obyčajné šupky z cibule. Klasicky ich samozrejme vyhadzujeme do koša, ale keď si prečítate tento článok, zrejme to už neurobíte.

Pretože nám môžu pomôcť pri mnohých veciach. A akých, to sa dozviete práve teraz.

Prechladnutie a chrípka - Účinky cibule aj so šupkou oceníte hlavne v týchto mesiacoch, kedy sme náchylnejší na rôzne ochorenia. Ide totiž o veľmi silný liek proti prechladnutiu a chrípke. Nakrájajte si malú cibuľu spolu so šupkou na plátky a zalejte aj s plátkami zázvoru vriacou vodou. Nechajte lúhovať, pridajte trošku soli a preceďte.


Farbenie vajíčok – Aj keď je Veľká noc ešte ďaleko, môžete už teraz začať zbierať cibuľové šupky. Dajú sa totiž využiť ako úplne prirodzené a netoxické farbivo na veľkonočné vajíčka v rôznych odtieňoch hnedej, pri červenej cibuli aj fialovej farby. Treba len vyvariť celé vajíčka so šupkami cibule. Môžete tiež obaliť šupkami vajíčka, následne obaliť aj alobalom a potom variť.


Pikantná polievka – Cibuľové šupky môžete dať variť spolu s polievkou. Dodajú jej silnejšiu chuť, ale tiež zafarbí polievku.



Ochrana rastlín – Vysoko účinné proti rôznym hubám sú cibuľové šupky, ktoré sú použité ako také hnojivo. Zmiešajte 100 gramov šupiek s jedným litrom vody. Zmes nechajte po dobu siedmich dní vo vzduchotesnej nádobe. Ak chcete, potom môžete aj zriediť s 10 dielmi vody.


Proti kŕčom – Prírodný prostriedok pre pravidelne sa vyskytujúce kŕče v nohách je odvar z cibuľových šupiek. Dve hrste šupiek varte vo vode 10 až 20 minút pri nízkej teplote. Vodu potom preceďte a vypite denne jednu šálku pred spaním. Po niekoľkých dňoch kŕče ustanú.


Zdravý chlieb – Cibuľové šupky môžete využiť aj počas pečenia.Napríklad na chleba, kde môžete nahradiť jedno až päť percent z múky pomocou mletej cibuľovej šupky.