Káva, ktorú pijeme, by mala byť pripravená predovšetkým z kvalitných kávových zŕn
Je skutočne káva taká nezdravá ako sa hovorí?
O objavení kávy koluje legenda. V nej sa hovorí, že káva bola objavená v ôsmom storočí pastierom kôz. Postrehol, že jeho kozy boli nepokojné a nespali po tom, čo poprežúvali bobule a listy jedného kríka. Zvedavý pastier ich ochutnal a zistil, že sa po nich cíti sviežejší.
Stimulujúci účinok kávy vyhovoval učencom, ktorí, chtíac šíriť do sveta vzdelanie, potrebovali do noci bdieť, protože prepisovali knihy.
Vedecké výskumy ukazujú, že káva má na náš organizmus pozitívne účinky.
Podľa analýzy Škandinávskeho žurnálu medicíny a športovej vedy dokonca zlepšuje športový výkon o viac ako 10%. Dnes pije kávu množstvo ľudí na svete. Niektorí majú z toho rituál, niekto ju pije len tak pre chuť, niekto aby "nezaspal" a berie to ako ranné prebúdzadlo. Obsahuje minerálne látky i vitamíny, ktoré priaznivo pôsobia na metabolizmus, na nervový systém, i na kvalitu pokožky, nechtov a na funkciu orgánov.
Káva však nemá len pozitívne účinky.
Opatrní pri jej konzumácii by mali byť ľudia so zvýšeným krvným tlakom, pretože káva tlak ešte zvyšuje. Doporučuje sa tiež po vypití šálky kávy doplniť tekutiny v organizme aspoň pohárom vody, keďže o káve je známe, že má močopudné účinky.
Káva, ktorú pijeme, by mala byť pripravená predovšetkým z kvalitných kávových zŕn. Na to, aby sa jej antioxidačné účinky neznehodnotili, je treba ju piť čiernu a horkú, teda bez cukru a mlieka.
Na trhu existujú rôzne náhrady kávy pre ľudí, ktorí z nejakých dôvodov nechcú, alebo nemôžu piť kávu. Tieto náhrady bývajú obvykle vyrobené z obilnín napríklad z jačmeňa, sladu, pšenice, ale aj čakanky či guarany. Tieto obilninové prípravky nazývame kávoviny.
Lekári doporučujú štyri šálky kávy denne ako súčasť zdravého životného štýlu
Maslo do kávy? Nezvyčajný, ale dobrý nápad!