Bravčovú krkovičku umyjeme, osušíme a nakrájame na hrubšie pláty (1,5 – 2 cm).
Z oboch strán mäso nasolíme, okoreníme, posypeme rascou a naukladáme na plech alebo do väčšej zapekacej misy. Pomedzi mäso dáme bravčovú masť, na vrch naukladáme plátky prerastenej slaniny, nakrájaný cesnak a cibuľu nakrájanú na hrubšie kolieska alebo osminky. Podlejeme malým množstvom vody (postačí 0,5 dcl), prikryjeme a dusíme (180 °C, približne 90 – 120 min.). Potom odokryjeme, zvýšime teplotu na 200 °C a dopečieme tak, aby malo mäso zlatohnedú farbu, ale aby sa nám moc nevysušilo (približne 30 min.). Počas pečenia mäso jeden krát otočíme a podľa potreby polievame šťavou, ktorú krkovička pri dusení pustila.
Pokiaľ sa mäso dusí a pečie, pripravíme si dusenú kapustu:
Hlávku kapusty (biela alebo červená) zbavíme horných listov, pod tečúcou vodou umyjeme, rozštvrtíme a zbavíme tvrdého stredu. Kapustu nakrájame na tenké rezance, nasolíme, posypeme rascou a premiešame. Vo väčšom hrnci dosklovita podusíme nadrobno nakrájanú menšiu cibuľu, pridáme cukor a za stáleho miešania ho necháme skaramelizovať. Pridáme pripravenú nakrájanú kapustu, podlejeme trochou vody a na slabom ohni dusíme až kým nie je kapusta celkom mäkká (približne 20 – 30 min.). Počas dusenia kapustu občas premiešame a podľa potreby dosolíme. Ku koncu dochutíme octom.