• Dnes je: Streda 24. apríla 2024 meniny má Juraj

Prečítajte si prečo sú cereálie také zdravé

Prečítajte si prečo sú cereálie také zdravé

Celozrnné potraviny sú bohatým zdrojom železa, obsahujú horčík, selén, vitamín B

Cereálie pozná určite každý z vás. Mnoho ľudí si ich pripravuje na raňajky alebo olovrant, pretože vedia skvelo zasýtiť počas celého dňa. No pod pojmom cereálie si môžeme predstaviť aj niečo viac.

Je to vlastne akýkoľvek druh jedlého obilia. Či už dávate prednosť kukurici, pšenice, ryže alebo ovseným vločkám, všetky tieto potraviny sú skutočne veľmi ideálne a prospešné pre správne fungovanie nášho organizmu.

Znižujú riziko srdcových ochorení, sú dôležitým zdrojom živín, vláknin, vitamínov a antioxidantov.

Prečo sú také zdravé?

Celozrnné potraviny sú bohatým zdrojom železa, obsahujú horčík, selén, vitamín B a sú dôležitým zdrojom komplexných sacharidov. Horčík pomáha budovať naše kosti a selén funguje podobne ako antioxidant. Vitamín B je nevyhnutný pre náš metabolizmus, čo ocenia aj ľudia, ktorí sa snažia zhodiť pár kíl navyše. Otruby a klíčky obsahujú veľké množstvo minerálov a vitamínov, ktoré nás chránia pre rôznymi chorobami.


Vedeli ste, že obilniny majú pre naše telo podobný účinok ako konzumácia zeleniny alebo ovocia? Skúste si upraviť vaše recepty a pridať šálku ovsených vločiek do cesta na Vaše obľúbené muffiny alebo si ich pridajte do jogurtu. Cereálie sú aj veľmi vhodnou potravinou pri redukcií hmotnosti. Doprajte si ich najmä na raňajky, kedy Vám dodajú energiu na celý deň a Vy nebudete mať počas dňa pocit hladu.



Koľko cereálií denne prijať?

Ženy by mali denne prijať 25 gramov vlákniny a muži približne 38 gramov. Vlákniny podporujú náš tráviaci systém, zabraňujú zápche, znižujú hladinu cholesterolu, pomáhajú udržať určitú rovnováhu hladiny cukru v krvi a vláknina môže dokonca zničiť niektoré typy rakoviny.


Skúste konzumovať najmä cereálie, ktoré sú bohaté na vlákniny. Vedeli ste, že hnedá ryža obsahuje až tri krát viac vláknin ako klasická biela ryža?

Ďalšie výhody cereálií:

Zníženie rizika astmy

Zdravšie tepny

Zníženie rizika zápalových ochorení

Ochrana pred srdcovými chorobami