• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Čufty prekladané zemiakmi

Počet porcií :

5

Doba prípravy :

100 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
Zmes na čufty:
pliecko bravčové 1 kg
cibuľa 2 ks
masť bravčová 2 pol. lyžica
cesnak 3 strúčik
strúhanka 4 pol. lyžica
vajíčko 1 ks
korenie Tandoori Masala 1 - 1,5 káv. lyžička
soľ
mleté farebné korenie
mletá červená paprika
Ostatné:
zemiaky 1,2 kg
údená prerastená slanina 180 g
kapia červená 2 ks
paprika zelená 1 ks
masť bravčová 1,5 pol. lyžica
vývar mäsový 250 ml
pretlak paradajkový 3 pol. lyžica
korenie na pečené zemiaky
Postup prípravy :
Cibuľu nadrobno nakrájame a orestujeme na bravčovej masti. Pomleté mäso osolíme, okoreníme, pridáme mletú červenú papriku, korenie Tandoori Masala a dobre premiešame. K okorenenej mäsovej zmesi ďalej pridáme aj orestovanú cibuľu, vajíčko, prelisovaný cesnak, strúhanku a dobre zmes premiešame. Zo zmesi tvarujeme menšie guľky, ktoré medzi dlaňami jemne sploštíme na hrubšie placky. Surové zemiaky ošúpeme, nakrájame približne na centimetrové kolieska, dáme do väčšej misy, rovnomerne posypeme koreninovou zmesou na zemiaky (prípadne použijeme soľ, korenie, drvenú rascu a červenú mletú papriku) a premiešame s roztopenou masťou (alebo olejom). Kapiu a papriku umyjeme, zbavíme jadierok a tiež nakrájame na hrubšie kolieska. Slaninu nakrájame na hrubšie plátky. Menší pekáč (alebo misu na zapekanie) vymažeme masťou a striedavo (natesno, nastojato) do neho z kraja ukladáme zemiaky, čufty, zeleninu a slaninu. Podlejeme horúcim vývarom v ktorom sme rozmiešali paradajkový pretlak. Zakryjeme alobalom a dáme do vyhriatej trúby upiecť. Zakryté najskôr pečieme pri teplote 200 °C približne 45 minút, potom pekáč odokryjeme, zvýšime teplotu na 220 °C a dopečieme (35 – 40 min.). Vďaka tomu, že čufty, zemiaky, slaninka i zelenina sa pripravujú v jednom pekáči sa chute dobre prepoja, jedlo je lákavo voňavé a šťavnaté.

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Poznámky :
Korenie Tandoori Masala je exotická grilovacia koreninová zmes na mäso (obyčajne obsahuje: soľ, čierne korenie, koriander, kardamom, chili, muškátový kvet, škoricu, zázvor, rascu, cibuľu, cesnak, horčicu, bobkový list, klinček a grécku senovku). Túto zmes možno nahradiť i zmesou dalmátskeho korenia (najčastejšie obsahuje: soľ, vres, materinu dúšku, oregano, majorán, bazalku a rozmarín).

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.