Chutné pečené zemiaky s bryndzou
väčšie zemiaky 6 - 7 ks
bryndza 150 g
smotana kyslá 170 g
cibuľa 1 ks
tuk 2 - 3 pol. lyžica
slanina
soľ
rasca
vegeta
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
Surové zemiaky ošúpeme, v celku (nepokrájané) dáme do väčšieho hrnca, zalejeme vriacou vodou, osolíme a necháme variť 10 minút. Po uvedenom čase vodu zlejeme a dobre potrasieme hrncom, aby sa zemiaky o seba obili (aby neboli na povrchu hladké). Do hrnca pridáme zohriaty tuk (masť, olej, prípadne maslo) a poriadne premiešame so zemiakmi, zemiaky podľa chuti dochutíme (soľ, mleté korenie, vegeta, rasca, mletá červená paprika, …). Zemiaky vysypeme na tukom vymazaný (alebo papierom na pečenie vystlaný) plech a dáme do trúby (vyhriatej na 200 °C) piecť (približne na 40 – 45 minút). Počas pečenia môžeme podľa potreby pootáčať. Po upečení su zemiaky z vonka chutne chrumkavé a vo vnútri mäkké.
Počas pečenie vymiešame bryndu so smotanou (môžeme dochutiť soľou, mletou červenou paprikou či prelisovaným cesnakom), oškvaríme na drobno nakrájanú slaninku a zvlášť v hrnci opražíme cibuľu. Na tanieri upečené zemiaky prelejeme bryndzou a pridáme opraženú cibuľu a zlaninu (prípadne jemne oblejeme i masťou, ktorú slaninka pustila).
Doporučené prílohy :
acidofilné mlieko, zákvas
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.