Sedliacka strasanka, tradičné kapustové zemiaky
zemiaky 1 kg
kapusta kyslá 500 g
klobása 1-2 ks
slanina údená 200 g
cibuľa 2 ks
masť bravčová
soľ
korenie mleté
paprika sladká mletá
rasca
Zemiaky dáme v šupke variť. Zatiaľ si pripravíme kapustu.
Stredne veľkú cibuľu na drobno nakrájame a vo väčšom hrnci na masti do zlatohneda opražíme. Pridáme nakrájanú kyslú kapustu, ochutíme ju štipkou soli, mletým korením a paprikou, celou rascou, premiešame a domäkka podusíme.
Uvarené zemiaky, ošúpeme a nakrájame na väčšie kocky. Pre lepšiu chuť ich môžeme ešte nechať zapiecť (ochutíme ich soľou, mletým korením a mletou paprikou, pridáme lyžicu roztopenej masti, premiešame, navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme do trúby vyhriatej na 200 °C približne na 20 minút zapiecť), alebo ich len posolíme, premiešame a odložíme stranou.
V menšom hrnci na masti opražíme druhú nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú klobásu a slaninku a spolu ešte krátko opražíme.
Opražené údeniny dáme do hrnca k dusenej kapuste, pridáme aj uvarené (upečené) zemiaky a spolu dôkladne premiešame (alebo len prikryjeme pokrievkou a pretrasieme, aby sa nám jednotlivé ingrediencie premiešali). Na tanieri môžeme podávať ozdobené kyslou smotanou, alebo na kolieska nakrájanou opraženou cibuľou.
Miesto údenej slaniny môžeme pridať aj údené mäsko.
Údeniny je možné prípadne úplne vynechať a pripraviť len jednoduchšiu verziu zo zemiakov a kapusty.
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.