• Dnes je: Sobota 27. júla 2024 meniny má Božena

Oškvarkové pagáče

Doba prípravy :

90 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
múka polohrubá 600 g
oškvarky 500 g
zemiaky 2 ks
mlieko 300 ml
vajce 1 ks
droždie 1 kocka
olej 60 ml
soľ 4 káv. lyžička
cukor kryštálový 1 káv. lyžička
vajce na potretie
Postup prípravy :
Oškvarky si vopred pomelieme (ja pomeliem vždy len približne 350 g a zvyšok posekám - aby boli v pagáčoch aj väčšie kusy oškvarkov). Dva väčšie zemiaky si vopred uvaríme v šupke. Vychladnuté ošúpeme a nastrúhame. Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý zmiešame ostatnými surovinami (okrem oškvarkov) a vypracujeme cesto. Cesto necháme na teplom mieste trocha vykysnúť (stačí 20 – 30 minút). Čiastočne vykysnuté cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 2 cm, natrieme oškvarkami, cesto zo všetkých strán preložíme (teda zhora dole a z prava doľava) a necháme 10 až 15 minút postáť, potom znova cesto vyvaľkáme, znova poprekladáme, necháme 10 minút postáť a ešte raz vyvaľkáme na hrúbku 2 cm. Z takto vyvaľkaného cesta vykrajujeme pagáče, ktoré kladieme na plech vystlatý papierom na pečenie a necháme ešte asi 10 minút postáť. Pagáče potrieme rozšľahaným vajcom a vo vopred vyhriatej trúbe upečieme. Pečieme pri teplote 200 °C asi 15 – 25 minút (podľa veľkosti pagáčov).

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Poznámky :
Časť mlieka môžeme nahradiť kyslým mliekom - pagáče sú vtedy ešte jemnejšie.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.