• Dnes je: Štvrtok 14. novembra 2019 meniny má Irma

Ako často jesť ryby?

Ako často jesť ryby?

Všetci dobre vieme, že ryby sú veľmi zdravé, ale aj napriek tomu ich konzumujeme pomerne málo.

Ryby obsahujú dôležité vitamíny aj minerály.

Ryby sú zdrojom kvalitných bielkovín, obsahujú vitamíny D a B2, minerálne látky ako je jód, vápnik, horčík, železo, draslík a zinok. Pre náš organizmus je najdôležitejší jód, ktorý je zdrojom omega 3 mastných kyselín.

Tie výrazne znižujú riziko ochorenia srdca a kardiovaskulárnej sústavy. Ryby, ktoré nie sú vyprážané, ale sú pripravené na prírodno sú diétne a ľahko stráviteľné.

Ako často ich konzumovať?

Podľa odborníkov sú ryby v bežnej strave človeka priam nutné. Mali by sme ich konzumovať aspoň dva krát denne a striedať druh rýb. Z hľadiska dôležitých látok sú veľmi dobré tučnejšie morské ryby. Vyprážanie nie je vhodný spôsob prípravy, omnoho lepšie je úprava varením, dusením alebo pečením.


Nezabudnite pridať trošku tuku, ale príliš to nepreháňajte. Receptov na prípravu rýb je skutočne veľmi veľa, takže sa nemusíte báť, že sa ich prejete. Môžete ich dochutiť korením, marinádou, podávať ich s omáčkami alebo len so šalátom.



Ideálne na chudnutie


Ak by ste ryby jedli aj každý deň, buďte si istí, že z nich nepriberiete. Vybrať si môžete napríklad lososa, pstruha, tuniaka, tresku alebo sardinky.


Najvhodnejšou prílohou sú zemiaky, ryža, krokety alebo šampiňóny. Dochutiť ich môžete omáčkou ako je napríklad papriková, tatárska alebo horčicová. No pokiaľ ste sa rozhodli zhodiť pár kíl navyše, ryba so zeleninou bude najideálnejšou voľbou.



Čerstvé ryby sú samozrejme najzdravšie, pretože obsahujú najviac vitamínov, minerálov a výživných látok. Spoznáte ich podľa napnutej kože s kovovým leskom. Pokiaľ uprednostňujete nákup vákuovaných rýb, dávajte si pozor na dátum spotreby, ale aj miesto pôvodu.


Losos s chutnou omáčkou


Tuniakové steaky s paradajkovou pastou


Zubáč v slaninovej rolke