• Dnes je: Utorok 24. novembra 2020 meniny má Emília

Kysnutý slivkový koláč

Doba prípravy :

120 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
múka polohrubá 450 g
cukor práškový 2 pol. lyžica
olej 4 pol. lyžica
žĺtok 1 ks
soľ 1 káv. lyžička
mlieko 2 dcl
droždie 30 g
cukor kryštálový 1 káv. lyžička
slivky 1 kg
cukor škoricový 2 balenie
cukor kryštálový 2 pol. lyžica
škorica 1 káv. lyžička
múka hladká 6 pol. lyžica
cukor práškový 6 pol. lyžica
maslo 50 g
Postup prípravy :
Slivky si vopred umyjeme, vykôstkujeme, posypeme dvoma polievkovými lyžicami kryštálového cukru a mletou škoricou, dobre premiešame a dáme na troche vody podusiť. Z kvásku (mlieko, droždie a lyžička kryštálového cukru), múky, soli, práškového cukru, žĺtka a oleja vypracujeme cesto na kysnutý koláč. Keď cesto vykysne, rozvaľkáme ho na naolejovaný plech na asi na hrúbku 1,5 cm a necháme ešte chvíľu na plechu vykysnúť. Cesto potrieme šťavou, ktorá nám pustila pri dusení sliviek, husto poukladáme rozpolene slivky kožkou na cesto, posypeme škoricovým cukrom a mrveničkou pripravenou z hladkej múky, práškového cukru a masla. Pečieme asi 30 minúť pri teplote 180 stupňov.

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Poznámky :
Cesto je možné posypať aj mletými orechmi, zmiešanými s práškovým cukrom a škoricou. Keď máme tvaroh môžeme tvaroh rozotrieme so žĺtkom, cukrom, citrónovou kôrou alebo škoricou a dať ho na vykysnuté cesto pod slivky ktoré už len pocukrujeme kryštálovým cukrom.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.