Jablkový koláč á la štrúdľa
cesto lístkové 500 g
jablká 1 kg
orechy vlašské mleté 5 pol. lyžica
strúhanka 6 pol. lyžica
maslo 35 g
cukor škoricový 1 balenie
škorica mletá 1 káv. lyžička
cukor kryštálový 2 pol. lyžica
vajce 1 ks
práškový cukor na posypanie
Vopred si očistíme a nastrúhame jablká. Pripravíme si orechovú posýpku: na masle opražíme strúhanku, pridáme mleté orechy, škoricový cukor a premiešame.
Lístkové cesto rozdelíme na polovicu a každú časť vyvaľkáme približne na veľkosť plechu (o čosi väčšie, aby cesto pretŕčalo).
Plech vystleme papierom na pečenie, na ktorý položíme vyvaľkanú polovicu cesta, ktoré dobre potrieme maslom, posypeme polovicou orechovej posýpky, navrstvíme strúhané jablká a rovnomerne posypeme kryštálovým cukrom a mletou škoricou. Na jablká dáme zvyšok orechovej posýpky a znova dobre pokvapkáme maslom. Zakryjeme druhou polovicou vyvaľkaného cesta, ktoré potrieme vajíčkom a popicháme vidličkou.
Upečieme vo vopred vyhriatej trúbe (190 °C, 40 – 45 min.). Vychladnuté nakrájame a pocukrujeme.
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.