Paradajková kapusta s fašírkou
Paradajková kapusta:
hlávková kapusta biela 1/2
cibuľa 1 ks
paradajkové pyré (pretlak) 500 ml
cukor kryštálový 1 - 3 pol. lyžica
múka hladká 2 káv. lyžička
olej
drvená rasca
mleté čierne korenie
soľ
Fašírky:
bravčové mleté mäso 400 g
rožok 1 ks
vajce 1 ks
cibuľa 1/2
cesnak 1 strúčik
mletá červená paprika 1 káv. lyžička
soľ
mleté čierne korenie
majorán
Umytú kapustu nadrobno nakrájame (alebo nastrúhame). Na oleji do sklovita orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme časť narezanej kapusty, posolíme a premiešame. Keď sa kapusta v hrnci zdusí a klesne pridáme zvyšnú kapustu, mleté čierne korenie, drvenú rascu a premiešame. Kapustu podlejeme vodou (približne do výšky kapusty), prikryjeme a podusíme takmer do mäkka (ak je kapusta mladá je udusená za chvíľu 15 – 20 min). Do udusenej kapusty pridáme paradajkové pyré a premiešame. Na zahustenie vlejeme zápražku (olej, hladká múka, trocha vody na rozmiešanie) a necháme aspoň tri minúty prevrieť. Podľa potreby dochutíme cukrom.
Fašírky: Mleté mäso zmiešame s vyžmýkaným rožkom (ktorý sme pred tým nadrobno nakrájali a namočili do mlieka či vody), vajíčkom, nastrúhanou cibuľou, prelisovaným cesnakom, majoránom, soľou a koreninami. Na zahustenie pridáme podľa potreby 1 – 2 lyžice strúhanky. Pre obmenu môžeme pridať aj 10 dkg strúhaného syra. Všetko dobre premiešame do jednej masy, vyformujeme fašírky, obalíme v strúhanke a vypražíme na rozpálenom oleji.
Z uvedeného množstva surovín mäsa výjde približne 10 ks. stredne veľkých fašírok.
Miesto fašírok môžeme k paradajkovej kapuste podávať sekanú alebo párky. Vynikajúco chutí aj samostatne len s chlebom.
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.