Strapačky s kyslou kapustou
zemiaky 500 g
múka polohrubá 300 g
vajíčko 1 ks
slanina 200 g
kvasená kapusta 500 g
cibuľa 1 ks
klobása 1 ks
mleté čierne korenie
soľ
Očistené surové zemiaky najemno nastrúhame trocha osolíme, primiešame preosiatu múku a jedno vajíčko. Vymiešame hustejšie cesto a necháme 20 minút stáť. Do hrnca dáme variť vodu, mierne osolíme.
Cesto si postupne preložíme na vodou opláchnutú drevenú doštičku - lopár. Nožom hádžeme do vriacej vody malé strapačky. Opatrne premiešame, aby sa strapačky neprilepili na dno, a chvíľu varíme na miernom ohni, kým nevyplávajú na povrch. Keď strapačky vyplávajú, hneď ich vyberieme, scedíme, prípadne opláchneme. Premiešame s pripravenou podusenou kapustou.
Dusená kapusta: do hrnca dáme škvariť slaninu nakrájanú na kocky. Keď nám pustí masť, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a pražíme do sklovita. Primiešame scedenú a nakrájanú kyslú kapustu, trocha čierneho korenia, štipku soli, premiešame a 15 - 20 minút podusíme. Môžeme pridať nadrobno nakrájanú opraženú klobásu.
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.