• Dnes je: Piatok 18. októbra 2024 meniny má Lukáš

Žemlovka z vianočky

Kategória: Recepty pre deti

Počet porcií :

6

Doba prípravy :

55 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
vianočka 1 ks
jablká 5 - 6 ks
vaječné žĺtky 2 ks
vaječné bielky 4 ks
tvaroh 250 g
mlieko 300 ml
cukor vanilkový 2 sáčok
cukor škoricový 1 sáčok
cukor kryštálový 2 pol. lyžica
cukor práškový 2 pol. lyžica
maslo 1 pol. lyžica
hrozienka 1 - 2 pol. lyžica
strúhanka 1 - 2 pol. lyžica
šťava citrónová
Postup prípravy :
Vianočku nakrájame na tenšie pláty. Jablká umyjeme, ošúpeme, nastrúhame a pokvapkáme citrónovou šťavou. V menšom hrnci dobre vymiešame roztopené maslo, teplé mlieko, jeden vanilkový cukor a jeden vaječný žĺtok. V miske zmiešame tvaroh s kryštálovým a jedným vanilkovým cukrom, vaječným žĺtkom a s umytými hrozienkami. Menší pekáč alebo misu na zapekanie vytrieme maslom a vysypeme strúhankou. Pripravené pláty z vianočky namáčame v mlieku (tak aby vianočka nasiakla, ale nie aby sa rozpadla) a kladieme vedľa seba na pekáč (použijeme polovicu z pripravenej vianočky). Na vianočku rozotrieme pripravený tvaroh a na tvaroh navrstvíme nastrúhané jablká, ktoré posypeme škoricovým cukrom. Na jablká kladieme druhú polovicu vianočky namočenej v mlieku. Zakryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej trúbe na 200°C asi 20 minút, potom alobal odstránime a vrchnú vrstvu vianočky necháme asi 10 minút zapekať. Medzitým si vyšľaháme sneh z bielkov, do ktorého došľaháme práškový cukor. Sneh navrstvíme na vianočku a necháme zapekať 5 – 8 minút do zlatohneda.

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Poznámky :
Miesto vianočky môžete klasicky použiť žemle či rožky.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.