Šošovicová polievka na kyslo
šošovica 1 hrnček
zemiaky 3 ks
párok 1 ks
smotana kyslá 250 g
mlieko 200 ml
bobkový list 2 ks
cukor kryštálový 1 káv. lyžička
maslo 1 pol. lyžica
múka hladká 1,5 káv. lyžička
ocot 1 pol. lyžica
soľ
Vopred namočenú šošovicu zalejeme čistou vodou, pridáme bobkový list a dáme variť. Keď je šošovica do polomäkka uvarená, pridáme ošúpané a na menšie kocky nakrájané zemiaky, osolíme a varíme až kým nie sú zemiaky aj šošovica mäkké. Potom pridáme na kolieska nakrájaný párok. Kyslú smotanu dobre premiešame s mliekom a vlejeme do polievky. Z masla a múky si pripravíme zápražku, vlejeme do polievky, pridáme cukor a podľa potreby dosolíme. Už len krátko povaríme. Na záver dochutíme octom.
Miesto kyslej smotany môžme použiť šľahačkovú smotanu, alebo smotanu na varenie.
Recepty naše tipy
Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.