• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

6 faktov o melóne, o ktorých ste možno ani netušili

6 faktov o melóne, o ktorých ste možno ani netušili

Melón je dnes známy po celom svete, ale málokto vie, že pochádza z južných afrických krajín. Väčšina z tohto ovocia je voda – asi 92%. Toto ovocie obsahuje vitamíny A, B6 a C, lykopén, antioxidanty a aminokyselíny.

V niektorých krajinách sa z dužiny robia šťavy a sirupy, vonkajšie oplodie plodov sa nakladá v náleve. Mladé plody a listy sa používajú ako zelenina. Zo semien sa lisuje olej alebo sú prísadou k jedlám či do pečiva

Vedeli ste, aký je pre nás prospešný?

Odborníci považujú melón za jedno z najlepších ovocí na svete. Okrem toho, že je toto ovocie veľmi chutné, poskytuje nám tiež rad zdravotných výhod.

6 faktov o melóne, ktoré by vás mohli prekvapiť:

1. Zdravie srdca

Melón je veľmi bohatý na lykopén, ktorý chráni bunky pred poškodením a znižuje sa pravdepodobnosť ochorenia srdca.


2. Obličkové poruchy

Melón je jedným z najlepších prírodných diuretík, ktoré zvyšuje síce obeh moču, ale nezaťažuje obličky. Melón pomáha pečeni spracovávať amoniak, ktorý je vedľajším produktom štiepenia bielkovín.


3. Prevencia rakoviny

Melón je bohatý na vitamín C a ďalšie antioxidanty ktoré umožňujú účinnejší boj proti voľným radikálom. Podľa niektorých štúdií súvisí lykopén s obmedzenou možnosťou rakoviny prostaty.



4. Cukrovka

Mnoho diabetikov používa melón ako doplnok. Je „zdravo“ sladký a má veľmi nízky obsah kalórií, pretože 99% plodov sa skladá z vody a vlákniny. Vitamíny a minerálne látky ako horčík a draslík majú regulačnú funkciu inzulínu v organizme. To má za následok zníženú hladinu cukru v krvi.


5. Pleť a vlasy

Melón je veľmi prospešný pre pokožku vďaka vitamínu A, ktorý udržuje vašu pleť a vlasy hydratované a stimuluje zdravý vývoj nového kolagénu a elastínu buniek.


6. Môžete jesť aj melónové semená

Melónové semená sú jedlé a sú veľmi prospešné pre naše zdravie. Obsahujú zinok, železo, vlákninu a bielkoviny.