• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Špenátový guiche

Počet porcií :

8

Doba prípravy :

65 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
Cesto:
múka hladká 180 g
maslo 100 g
žĺtok vaječný 1 ks
voda 4 pol. lyžica
soľ štipka
Plnka:
smotana šľahačková 250 ml
vajcia 3 ks
syr Gouda 120 g
mozzarella 120 g
čerstvé špenátové listy 250 g
cesnak 2 strúčik
pór
olej olivový
soľ
korenie farebné mleté
muškátový orech mletý
Postup prípravy :
Cesto na korpus: Do múky pridáme štipku soli, na kocky nakrájané maslo a žĺtok so studenou vodou. Vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme na veľkosť o čosi väčšiu ako guľatá forma, ktorú na pečenie použijeme. Formu vymažeme maslom a prenesieme naň cesto tak, aby okraje prečnievali. Cesto popicháme vidličkou a odložíme ho na 10 minút do chladničky. Kým je cesto v chladničke, predhrejeme trúbu na 200 °C. Môžeme zatiaľ taktiež postrúhať oba syry (každý zvlášť) a spariť čerstvé špenátové listy (špenátové listy premyjeme, sparíme horúcou vodou, vyžmýkame a nasekáme na menšie kúsky). Cesto v guľatej forme zakryjeme papierom na pečenie a vysypeme naň ako záťaž surovú fazuľu. Dáme na 15 minút piecť do vyhriatej trúby, potom odstránime fazuľu s papierom na pečenie a korpus pečieme ďalších približne 5 minút. Kým sa korpus pečie, pripravíme si plnku. Plnka: Na troške oleja krátko opražíme pór (alebo menšiu cibuľu) a prelisovaný cesnak, pridáme vopred sparené špenátové listy, dochutíme soľou, korením, štipkou muškátového orieška, premiešame, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Vajíčka vo väčšej miske rozhabarkujeme, pridáme smotanu, strúhaný syr Gouda a časť strúhanej mozzarelly (približne tretinu, zvyšok si odložíme na zapekanie), jemne osolíme, okoreníme, pridáme vychladnutú špenátovú zmes a spolu premiešame. Plnku vylejeme na predpečený korpus, teplotu v trúbe znížime na 190 °C a pečieme približne 25 minút. Potom guiche vyberieme, povrch posypeme zvyšnou mozzarellou a dáme do zlatohneda dopiecť (10-15 min.). Ešte teplý špenátový guiche nakrájame a podávame. Výborne však chutí aj úplne studený.

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.