• Dnes je: Streda 06. decembra 2023 meniny má Mikuláš

Hovädzí guláš

Počet porcií :

4

Doba prípravy :

120 min.

Spôsob prípravy :

Varenie

Ingrediencie :
Hovädzie mäso (pliecko, krkovička) 800 g
cibuľa 500 g
olej 4 pol. lyžica
hustý paradajkový pretlak 2 pol. lyžica
červené víno 120 ml
vínny ocot 1 káv. lyžička
hovädzí vývar 2 l
červená sladká paprika 1 káv. lyžička
bobkový list 1 ks
čierne korenie z mlynčeka
soľ
rasca
cesnak
majoránka
strúhaná citrónová kôra
Postup prípravy :
Nadrobno nakrájanú cibuľu, osmahnúť do sklovita na oleji, zhrnúť na jednu stranu hrnca a pridat mäso nakrájané na cca 40 g veľke kocky. Zo všetkých strán silno opražiť do zlatova, pridať par. pretlak a chvíľu spolu pražiť, posypať paprikou, podliať vínom a octom, nechať vyvarit a posoliť. Postupne podlievať vývarom, pridať bobkový list a pomaly dusiť 1,5 - 2 hodiny. Krátko pred dovarením pridať koreniny (všetko posekať nadrobno a približne po štipke z každého, podľa chuti).

Doporučené prílohy :

žemlové knedličky, polenta, zemiaková kaša, ryža...

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Poznámky :
Mäso môzme pred prípravou poprášiť múkou, aby bol guláš hustejší, alebo môžme nakoniec podľa potreby zahustiť.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.