Hlávku červenej kapusty zbavíme horných listov, umyjeme, rozkrojíme na štvrtiny a zbavíme hlúbu (drevnatá časť v strede kapusty). Kapustu nakrájame, alebo nastrúhame na tenké rezance, nasolíme.
Očistenú cibuľu nakrájame na menšie kocky.
Do suchého hrnca dáme kryštálový cukor a za stáleho miešania ho upálime na karamel, prilejeme približne 1 dcl vody (pozor na vystrieknutie a obarenie, karamel je veľmi horúci) a dobre rozmiešame, pokiaľ sa všetky hrudky nerozpustia. Pridáme rozpustenú masť (husaciu, kačaciu, alebo bravčovú. Môžeme nahradiť aj olejom) a vopred nakrájanú cibuľu, ktorú osmažíme do svetlo hneda. Pridáme kapustu, podlejeme trochou vody, pridáme rascu, bobkový list, korenie, borievky a premiešame. Pre lepšiu chuť podlejeme ešte červeným vínom. Za občasného premiešania dusíme pod pokrievkou (dĺžku dusenia prispôsobíme podľa chuti – či chceme a máme radi kapustu viac chrumkavú, alebo mäkšiu). Keď je kapusta hotová dochutíme podľa potreby octom.