• Dnes je: Utorok 22. októbra 2024 meniny má Sergej

Dusená červená kapusta

Počet porcií :

6

Doba prípravy :

50 min.

Spôsob prípravy :

Varenie

Ingrediencie :
červená hlávková kapusta 800 g
cibuľa 1 - 2 ks
domáca masť 2 pol. lyžica
cukor kryštálový 3 pol. lyžica
víno červené 1 dcl
celé čierne korenie 8 ks
nové korenie 2 ks
borievky 2 ks
bobkový list 1 ks
rasca celá
soľ
ocot
Postup prípravy :
Hlávku červenej kapusty zbavíme horných listov, umyjeme, rozkrojíme na štvrtiny a zbavíme hlúbu (drevnatá časť v strede kapusty). Kapustu nakrájame, alebo nastrúhame na tenké rezance, nasolíme. Očistenú cibuľu nakrájame na menšie kocky. Do suchého hrnca dáme kryštálový cukor a za stáleho miešania ho upálime na karamel, prilejeme približne 1 dcl vody (pozor na vystrieknutie a obarenie, karamel je veľmi horúci) a dobre rozmiešame, pokiaľ sa všetky hrudky nerozpustia. Pridáme rozpustenú masť (husaciu, kačaciu, alebo bravčovú. Môžeme nahradiť aj olejom) a vopred nakrájanú cibuľu, ktorú osmažíme do svetlo hneda. Pridáme kapustu, podlejeme trochou vody, pridáme rascu, bobkový list, korenie, borievky a premiešame. Pre lepšiu chuť podlejeme ešte červeným vínom. Za občasného premiešania dusíme pod pokrievkou (dĺžku dusenia prispôsobíme podľa chuti – či chceme a máme radi kapustu viac chrumkavú, alebo mäkšiu). Keď je kapusta hotová dochutíme podľa potreby octom.

Doporučené prílohy :

pečená kačka, hus, pečené bravčové mäso

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Poznámky :
Dusenú kapuste je dobré si urobiť deň vopred – keď sa uleží chutí najlepšie.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.