• Dnes je: Utorok 24. novembra 2020 meniny má Emília

Zdravý mrkvový koláč

Počet porcií :

24

Doba prípravy :

60 min.

Spôsob prípravy :

Pečenie

Ingrediencie :
cukor kryštálový 1 hrnček
múka polohrubá 1 a 1/4 hrnček
vajcia 3 ks
olej 0,5 hrnček
sóda bikarbóna 1 a 1/4 káv. lyžička
kypriaci prášok do pečiva 1 ks
škorica mletá 3/4 káv. lyžička
soľ 1/8 káv. lyžička
strúhaná mrkva 3 hrnček
mleté orechy 1/2 hrnček
marhuľový džem 2 pol. lyžica
maslo 50 g
smotanový syr 100 g
cukor práškový 2 pol. lyžica
cukor vanilkový 1 ks
citrón 1 ks
Postup prípravy :
Najprv si malý plech vymastíme tukom a vysypeme hrubou múkou. Rúru si predhrejeme na 180°C. Mrkvu očistíme a nastrúhame na kuchynskom robote. S mixérom pomelieme orechy. V miske si zmiešame všetky suché suroviny: preosiatu múku s kypriacim práškom, sódou bikarbónou, cukrom, soľou a škoricou. Potom pridáme tekuté suroviny: vajíčka, olej a šťavu z jedného citróna. Nakoniec do zmesy primiešame nastrúhanú kôru z citróna, orechy a mrkvu. Cesto vylejeme na pripravený plech a pečieme v rúre na 180°C asi 25 min. Cesto sa musí odliepať od okrajov pekáča (pre istotu urobíme aj test so špáradlom) Ešte horúci korpus potrieme domácim marhuľovým džemom a necháme vychladnúť. Na vychladnutý koláč dáme polevu, ktorú si pripravíme z masla, syra, práškového a vanilkového cukru. Všetky tieto suroviny na polevu rozmixujeme s ponorným mixérom. Môžeme použiť aj citrónovú, či čokoládovú polevu, kto ako má rád.

Obtiažnosť prípravy :

Nízka náročnosť

Poznámky :
Do cesta môžeme pre obmenu pridať na kocky pokrájaný ananás (najlepšie sterilizovaný), hrozienka namočené v rume, alebo iné ovocie.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.