• Dnes je: Štvrtok 22. apríla 2021 meniny má Slavomír

Ako si svoje jedlo po zdravotnej stránke vylepšiť

Ako si svoje jedlo po zdravotnej stránke vylepšiť

Bylinky dokážu byť pre ľudské telo veľmi užitočné.

Keď varíme, najčastejšie od jedla požadujeme dobrú chuť a správnu výživnosť.

Veľakrát ale stačí do jedla niečo málo pridať a rázom sa z neho stane zdravá výživa prospešná pre naše telo.

V tomto článku si prezradíme pár tipov, ako si svoje jedlo po zdravotnej stránke vylepšiť.

Využite bylinky

Bylinky dokážu byť pre ľudské telo veľmi užitočné. Každá je navyše prospešná iným spôsobom. Naše jedlo si môžeme o tieto bylinky obohatiť. Často to na chuti a kvalite jedla ani nepoznáme a niekedy nám chuť dokonca zlepší, rázom sa z nášho jedla ale stane zdravotný pokrm. Bylinky do jedla môžeme pridávať rôznymi spôsobmi.


Najvhodnejšie je bylinku najprv usušiť a rozdrviť na malé kúsky. Tieto kúsočky následne môžeme pridávať do rôznych častí pokrmu. Najvhodnejšie je potom také korenie do omáčok a dusených pokrmov. Niekedy je vhodné sušené čiastočky namočiť do vody a oni zmäknú. Nevhodné je pridávať bylinky do jedál, ktoré sa vyprážajú.

Naučte sa pokrmom dodávať vodu

Do všetkého samozrejme vodu pridávať nemôžeme, niektorým pokrmom to ale nevadí a u niektorých to len prospeje. Najmä to prospeje ale nášmu telu, ktorý vodu potrebuje. Voda naše telo perfektne prečistí a osvieži. Do akých pokrmov teda vodu pridávať? Do všetkých pokrmov, ktoré vodu bez následkov príjmu.


Často je potreba experimentovať a skúšať. Najčastejšie vodu dobre znášajú rôzne kaše, omáčky (voda nesmie príliš narušiť chuť), žemľovka, rôzne cestá, puding a podobne.



Nahraďte korenie vhodnou potravinou

Korenie pokrmu dodáva skvelú chuť, pre ľudský organizmus veľmi zdravé ale nie je. Často ide ale toto korenie vhodne nahradiť. Skúste si zvyknúť na jemnejšie chute a napríklad korenie nahraďte drveným orechom. Môže to znieť divne, ale orech má svoju špecifickú chuť a dokáže vykúzliť zaujímavý chuťový dojem.


Na takú náhradu korenia je nutné si zvyknúť, postupom času Vám už korenie ale chýbať nebude. Niektoré korenia (najmä také, ktoré nie je agresívne), napríklad klinček, majoránka, škorica telu dodávajú vhodne minerály ale nie sú pre telo škodlivé. Toto korenie môžete pri varení hojne využívať.