Hovädzie mäso umyjeme, vo väčšom hrnci zalejeme vodou, pridáme celé korenie, bobkový list a varíme asi 40 minút, potom pridáme očistenú mrkvu, petržlen, zeler, cibuľu, cesnak a viazaničku petržlenovej vňate a varíme pokiaľ nie je hovädzie mäso mäkké. Mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto, z vývaru odlejeme pol litra (ktorý použijeme na prípravu kôprovej omáčky). Zvyšok vývaru a zeleninu môžeme použiť na prípravu polievky (podľa chuti osolíme, okoreníme, prípadne pridáme slíže).
Hovädzie mäso s vývarom si môžeme pripraviť aj deň vopred.
Kôprová omáčka:
V hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a spravíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme mliekom a metličkou dobre premiešame, aby sa nevytvorili hrudky. Prilejeme hovädzí vývar, premiešame a varíme asi 20 minút. Prilejeme smotanu, dochutíme cukrom, soľou, octom. Kôpor umyjeme, najemno nasekáme, pridáme do omáčky a už len krátko povaríme.
Hovädzie mäso nakrájame na väčšie kocky a dáme prehriať do omáčky (alebo ho narežeme na plátky a prelejeme omáčkou priamo na tanieri).