• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Kôprová omáčka s hovädzím mäsom

Kategória: Omáčky

Počet porcií :

4

Doba prípravy :

35 min.

Spôsob prípravy :

Varenie

Ingrediencie :
mäso hovädzie 500 g
vývar hovädzí 500 ml
mlieko 150 ml
smotana šľahačková 250 ml
mrkva 3 ks
petržlen 2 ks
zeler 1/4
cibuľa 1 ks
cesnak 1 strúčik
čerstvý kôpor
petržlenová vňať
maslo 3 pol. lyžica
múka hladká 4 pol. lyžica
cukor kryštálový 2 káv. lyžička
bobkový list 2 ks
celé čierne korenie
soľ
ocot
Postup prípravy :
Hovädzie mäso umyjeme, vo väčšom hrnci zalejeme vodou, pridáme celé korenie, bobkový list a varíme asi 40 minút, potom pridáme očistenú mrkvu, petržlen, zeler, cibuľu, cesnak a viazaničku petržlenovej vňate a varíme pokiaľ nie je hovädzie mäso mäkké. Mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto, z vývaru odlejeme pol litra (ktorý použijeme na prípravu kôprovej omáčky). Zvyšok vývaru a zeleninu môžeme použiť na prípravu polievky (podľa chuti osolíme, okoreníme, prípadne pridáme slíže). Hovädzie mäso s vývarom si môžeme pripraviť aj deň vopred. Kôprová omáčka: V hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a spravíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme mliekom a metličkou dobre premiešame, aby sa nevytvorili hrudky. Prilejeme hovädzí vývar, premiešame a varíme asi 20 minút. Prilejeme smotanu, dochutíme cukrom, soľou, octom. Kôpor umyjeme, najemno nasekáme, pridáme do omáčky a už len krátko povaríme. Hovädzie mäso nakrájame na väčšie kocky a dáme prehriať do omáčky (alebo ho narežeme na plátky a prelejeme omáčkou priamo na tanieri).

Doporučené prílohy :

žemľová knedľa

Obtiažnosť prípravy :

Stredná náročnost

Poznámky :
Miesto hovädzieho mäsa môžeme kôprovú omáčku podávať aj s vajíčkom uvareným na tvrdo. Doba prípravy samotnej kôprovej omáčky je približne 35 minút. Pri podávaní omáčky z mäsom započítame aj dobu potrebnú na jeho prípravu.

Recepty naše tipy

Prečo sa prejedáme a ako zastaviť obžerstvo.